Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott részt vehet a 2004-es szlovéniai Európa-bajnokságon, miután a selejtező izgalmas visszavágóján négy góllal legyőzte a vendég Macedóniát.

Eb-selejtező, visszavágó:
Magyarország - Macedónia 33-29 (13-10)
Veszprém, 2100 néző
vezette: Bord, Buy (franciák)
Magyarország: SZATHMÁRI - Kertész 3, GÁL 1, Csoknyai, Mezei 2, PEREZ 7, Pásztor 4. Csere: Fazekas (kapus), MOCSAI 9, Diaz 3, Mohácsi 2 (2), Rosta M., Bendó 1, Iváncsik 1. Edző: Skaliczky László
Macedónia: MISZOVSZKI - MARKOVSZKI 7 (3), LAZAROV 7 (1), Koljev 3, Dimovszki 2, Atanaszovszki 2, Aluszovszki. Csere: Angelov (kapus), Szojlov 3, Sztojanovics 1, Angelovszki 1, Majnov, Gyorgyonovszki. Edző: Ljubomiv Szavevszki
kiállítások: 6, illetve 12 perc
hétméteresek: 3/2, illetve 5/4
az eredmény alakulása: 5. perc: 3-0, 12.: 6-4, 21.: 11-6, 27.: 13-8, 36.:16-12, 40.: 16-16, 51.: 28-23
továbbjutott: Magyarország, 64-62-es összesítéssel.

Szathmári védése, majd Perez vágta után szerzett találata adta meg a meccs alaphangját. Támadásban a magyar nemzeti csapatban először pályára lépő Diaz irányította a válogatottat, jobb átlövő poszton pedig az egy hete betliző Mocsai kapott lehetőséget. Védekezésben is remekeltek Csoknyaiék, agresszíven, a labdás játékost támadva hozták zavarba a Manaszkov nélkül felálló vendégeket. Meg is lett ennek az eredménye, hamar nagy lett a két csapat közti különbség. A macedónok nagyon odafigyeltek a magyarok gyors indításaira, de Szathmári kapuja előtt tehetetlenek voltak, 18 perc alatt négyszer találtak be. Hiába kért időt Szavevszki mester a félidő hajrájáig nem igen változott a játék képe. Az utolsó percekben azonban két vendég gól megválaszolatlan maradt, így csak háromgólos különbséggel vonultak öltözőbe a csapatok.

A második játékrész elején már látszott, hogy a vendégek változtattak játékstílusukon. Pattogós, gyors, nyitott védekezésük hatásosnak bizonyult, bár egy-egy szerencsés találattal tartották előnyüket a hazaiak. Egy macedón kiállítás azonban teljesen összezavarta Mezeiék játékát, ezt a kétperces szakaszt 2-1-re nyerte Macedónia - a magyarok két eladott labdájának köszönhetően. A mieink egy ízben a saját hatosuknál szórták el a labdát, így könnyedén egyenlíthettek Lazarovék. Az újabb emberelőnyt azonban már kihasználták Skaliczki mester tanítványai, sikerült visszavenni a két-háromgólos vezetést. A macedónok fáradni kezdtek, egyre több hiba és fegyelmezetlenség csúszott a játékukba, két alkalommal is ártatlan szituációban állíttatták ki magukat.

A félidő derekán megkezdődött a Perez-show. Az addig egyetlen találattal szerénykedő Vb-gólkirály hamar hozzátett újabb hatot, mellette Mocsai is eredményesen tüzelt, Szathmári pedig továbbra is brillírozott a kapuban. Így hiába volt továbbra is katasztrofális a csapat védekezése, a vendégeknek már nem volt esélyük felzárkózni.

A magyar csapat utoljára az 1998-as olaszországi Eb-n vett részt, a 2000-es horvátországi és a 2002-es svédországi kontinensviadalra nem jutott ki.

Skaliczki László: "Izgalmas mérkőzésen arattunk nagyon fontos győzelmet. Leginkább az nehezítette meg a dolgunkat, hogy a macedónok remekül felkészültek a játékunkból. Közönségünk csodálatos volt, nagy segítséget nyújtottak számunkra."

Ljubomiv Szavevszki: "Változtattunk védekezésünkön, sikerült megállítani a magyarok rohanós játékát. A hajrában sajnos nem volt ellenszerünk Perez játékára, míg támadásban rengeteg fegyelmezetlenséget követtünk el. Hasznos tapasztalatot szereztünk a párharc során. Azt tudni kell, hogy a magyar válogatott Budayval és Nagygyal kiegészülve Európa egyik legjobb csapata."

Péterváry Károly