Vágólapra másolva!
A Görögország-Egyesült Államok párharc győztesével mérkőzik a fináléba jutásért a magyar férfivízilabda-válogatott a Világliga augusztus 22. és 24. között esedékes New York-i döntőjében, amelynek győztese olimpiai kvótát szerez.

Nem kis kalamajkát okoztak az ausztrálok azzal, hogy az Unicum-kupáért is zajló budapesti vízilabda Világliga-selejtező befejező napján, vasárnap 12-11-re legyőzték a szerb-montenegrói válogatottat. Végső soron persze csak a számolgatási procedúrát nyújtották el, a lényegen az Európa-bajnok felett aratott váratlan diadaluk sem változtatott, hiszen a Margitszigeten rendezett kvalifikációs tornáról - a toronymagasan, három győzelemmel első magyarok, továbbá a jugoszláv-utódok és az Egyesült Államok legjobbjai mögött negyedikként végezve - éppenséggel csak a távoli földrész képviselői nem jutottak ki a New York-i döntőre.

Hiába gyűjtöttek az ausztrálok ugyanannyi - az egy győzelemért és két vereségért járó - öt pontot, mint a szerb-montenegrói és az amerikai együttes, a nemzetközi szövetség, a FINA világligás holtversenyre vonatkozó szabálypontja nem kedvezett nekik.

Az egyenlők közül a "legegyenlőbb" az Egyesült Államokat 15-4-re verő s a hármasból a legjobb gólkülönbségi mutatóval rendelkező délszláv válogatott lett, amely a magyarok mögött bejött a második helyre, míg a "maradék" kettő között az rangsorolt, hogy az amerikaiak - 7-7 után lőtt büntetőkkel összesítésben 10-7-re - legyűrték az ausztrálokat, s már nem osztott, nem szorzott ama tény, hogy ők maguk a szerb-montenegróiaktól 11 góllal kikaptak. Amúgy az amerikaiak negyedikként is továbbjutók lettek volna, hiszen házigazdaként "helyből" biztosított volt számukra a részvétel a 6 csapatos New-York-i fináléban.

Az augusztusi döntő nyitónapján, 22-én a két selejtezőcsoport győztese, tehát a magyar és az olasz válogatott - mint automatikusan elődöntős szereplő - pihen, miközben a négy közötti, még kiadó két helyért a selejtezők második és harmadik helyezettjei csatáznak egymással Görögország-Egyesült Államok, illetve Hollandia-Szerbia és Montenegró szereposztásban.

Az előbbi pár győztese (jó eséllyel az amerikaiaké) vár 23-án a magyar válogatottra, s alighanem az Eb-címvédő exjugoszlávok vívják majd ugyanaznap a másik elődöntőt az olaszokkal. Augusztus 24-én előbb a vesztesek szállnak vízbe a bronzéremért, majd pedig a győztesek csatáznak a 100 ezer USA-dollárt és athéni olimpiai részvételt is érő Világliga-elsőségért.