Vágólapra másolva!
Miután három éve nem szerepelt a férfikézilabda-válogatottban, elvileg semmi akadálya nem lehet annak, hogy görög állampolgárként új csapata színeiben szerepeljen az olimpián Éles József. A Fotex egykori és a Filipposz Veriasz jelenlegi klasszis irányító-átlövőjét ugyanis állítólag szeretné megnyerni a görög kézilabda-szövetség. Egy helyi szakíró szerint azonban ez szinte lehetetlen feladat lenne.

Tizenhárom évnyi veszprémi játék után a nyár átigazolási szenzációját Éles József görög szerződése jelentette. A Fotex-Veszprém férfikézilabda-csapatának irányító-átlövője már januárban foglalkozott a távozás gondolatával, végül mégis maradt, s tevékeny részt vállalt a gárda bajnoki címéből és kupasikeréből. Sokáig kérdéses volt, milyen ajánlat lenne számára a legkedvezőbb, akadt német Bundesliga-kérő, luxemburgi játékos-edző ajánlat, végül Éles a görög bajnok és kupagyőztes Filipposz Veriaszhoz szerződött - oda, ahová később a szegedi Doros Ákos is követte.

Az olimpia előtt egy évvel azonban a görögöket kettős szándék is vezérelhette. Egyrészt komoly erősítést jelent a klubnak a magyar klasszis, vele akár már az alapcélt, a Bajnokok Ligájába kerülést is meg lehet valósítani, másrészt esetleges honosítással erősíteni lehetne az olimpián szereplő válogatottat.

Éles József a Fotex-Veszprém honlapján lévő interjúban megerősítette, valóban megkeresték őt a görögök. "A görögök mindent tudnak rólam, azt is, hogy három éve nem játszottam a magyar válogatottban. Ezért felvetették, hogy mi lenne, ha jövő nyáron görög színekben kézilabdáznék az olimpián. Bevallom, meglepett a felvetésük, gondolkodnom kell rajta. Ez egy újabb kihívás, én pedig sosem menekültem el a nagy feladatok elől. Egyelőre az új klubomban akarok bizonyítani, aztán majd meglátjuk. De bevallom, motoszkál bennem a dolog" - mondta a világválogatott klasszis.

Természetesen megpróbáltunk utánajárni az ügynek, de a görög szövetséget nem sikerült elérnünk. Kérdésünkre válaszolt viszont Demetris Nellas, a Kathimerini című újság szakírója.

"A Filipposz Veriasz úgy reagált a hírre: nem egyéb, mint hamis pletyka. Élest nem kívánja honosítani a klub, főleg, mert a folyamat nem vihető ilyen gyorsan keresztül, hacsak nem tudja a játékos bizonyítani görög származását. Az elmúlt időszakban sok visszaélés történt ezekben az ügyekben. A szövetségben lévő hírforrásaink szintén megerősítették, nincsenek ilyen irányú terveik Élessel kapcsolatban" - mondta Nellas.