Vágólapra másolva!
Hihetetlen izgalmak közepette, a döntőt végig irányító magyar férfivízilabda-válogatott a rendes játékidő  8-8-as döntetlenje után hosszabbításban 11-9-re verte Olaszország legjobbjait, s aranyérmet nyert a barcelonai világbajnokságon.

A döntőben:
Magyarország - Olaszország 11-9 (2-1, 2-3, 2-1, 2-3, 1-0, 2-1 )
gól:
Biros, Madaras 3-3, Kásás 2, Molnár, Steinmetz B., Kiss G. 1-1, illetve Fiorentini 4, Postiglione 2, Silipo, Rath, Angelini 1-1.

Harminc év után ismét Magyarország a világbajnok férfivízilabdában! Kemény Dénes együttese a szombati, késő esti döntőben 11-9-re verte az olaszokat, s ezzel 1973-at követően másodszor lett vb-aranyérmes.

Bemutatás, himnuszok, majd ordító rock a hangszóróból, feszült kapitányok a parton, a meccsre a vízben lazítógyakorlatokkal hangoló játékosok, ahogy annak lennie kell egy ilyen meccs előtt. A szokásosnál azért több sápadt arc mindkét oldalon, a nézőtéren pedig
- lehetnek vagy tízezren - a közös színek mellett, egymással feleselő rigmusok, no és Ria, Ria, Hungária!, mégiscsak világbajnoki döntő ez kérem, az egyik oldalon a magyarokkal, a túloldalin olaszokkal.

Ők hozzák el a labdát, viszont el is adják, pontosabban Kásás kap bele nagyszerű reflexszel, de Vári pontatlanul céloz, a talján kapus véd. Aztán az első kiállítás, éppen Várit küldik ki, ám Szécsi a szokott transzban, a szokásos bravúrral hárít, s az első magyar előnynek magyar gól is a vége: remek körpasszolás után Molnár zúdít közelről a kapuba, úgy két perc elteltével. Viszont az újabb olasz fór is gólt eredményez (1-1). Újabb emberelőnyös figura, precíz végrehajtással, a labdát ezúttal Biros varázsolja a hálóba közelről (2-1).

A második negyed a harmadik fórgóllal indul, most egy védő, Steinmetz Barna keveredik az olasz kapu elé, s bámulatosan szépen húzza be a labdát (3-1), kár, hogy az itáliaiak is élnek a 6 az 5 elleni játék kínálta eséllyel (3-2). Madaras amilyen fiatal, annyira pimasz gólt lő (4-2), minden megilletődöttség nélkül, Varga Tamás második kényszerpihenőjét szerencsére megússza a csapat.Pontosabban Szécsi megint parádézik, kétszer is gyors egymásutánban, viszont az előny ezúttal hátrány, mert elrontják a fiúk. Kiállítás megint itt,
Fiorentini másodszor eredményes (4-3), három helyett közte egy, micsoda különbség... Ám a lehetőség ismét adott: előnynél azonban Kiss G., majd Biros is pontatlanul céloz, Postiglione viszont nem (4-4).

A férfivízilabda-torna végeredménye

1. Magyarország (Gergely István, Szécsi Zoltán, Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Varga Tamás, Varga Zsolt, Vári Attila. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes)
2. Olaszország
3. Szerbia és Montenegró
4. Görögország
5. Spanyolország
6. Egyesült Államok
7. Ausztrália
8. Szlovákia
9. Horvátország
10. Oroszország
11. Németország
12. Románia
13. Brazília
14. Kanada
15. Japán
16. Kína

A vébék győztesei:
1973 Belgrád: Magyarország
1975 Cali: Szovjetunió
1978 Nyugat-Berlin: Olaszország
1982 Guayaquil: Szovjetunió
1986 Madrid: Jugoszlávia
1991 Perth: Jugoszlávia
1994 Róma: Olaszország
1998 Perth: Spanyolország
2001 Fukuoka: Spanyolország
2003 Barcelona: Magyarország



Sűrűsödnek az addig sem híg izgalmak, a záró negyed nyitányaként Madaras a gyorsabb a ráúszásnál, viszont a gárda ezúttal nem tud mit kezdeni a támadással. Jönnek az olaszok, s velük a sokadik Szécsi-bravúr, a nagy napot, vagy inkább estét kifogó Fiorentini azonban harmadszor is eredményes (6-6). Hat ember itt, öt ott, most kellene ismét a vezetés! És meg is van: Biros kilövi a jobb felső sarkot (7-6). Varga T. sajnos kipontozódik, de Szécsi megbabonázza a taljánokat, megint nagyot véd, egy olasz kiállítva, meg lehetne nyerni a meccset! Kemény időt kér, hatalmas a feszültség, de ez sem zavarja Kásást, ugyanoda bombáz, ahol Biros lökete az imént utat talált, 8-6! Persze fór ott, a kötélidegzetű Fiorentini az, aki újfent felzárkóztatja az olaszokat (8-7). Magyar gól pedig most nincs, Kásást kiküldik, de hát ott van Szécsi! Ki tudja, hányadszor ment, csakhogy megint a taljánok kerülnek létszámfölénybe. És belövik, Postiglione második, az olaszok nyolcadik gólja, ismét egyenlő (8-8). Jöhet a hosszabbítás!

A "túlóra" első három percében az olaszok jöhetnek, övék a labda, de megáll a játék, áll a támadóidőt jelző óra is, mire a zsüri soraiban rendet raknak, s átállnak a kézi időmérésre, percek telnek el. De nincs érdemi esemény a vízben sem, kölcsönösen rontanak a csapatok, mígnem előnyt kap a Kemény-csapat, a pompás körömpasszok legutolsójából pedig Biros húz egy pompázatosat (9-8). Fordulás, következik a második három perc, a normál óra szerint 23.45-kor, még szombaton.

Ráúszás, Madaras szárnyal, ám hiába, a lecsorgó labda amoda kerül. Az olaszok fórt is kapnak, a magyar védekezés azonban elsőrangú, az ellenakcióra az időmérő is megjavul, emberelőny ezúttal itt, Kásás küld pontos labdát, s Madaras balja rést talál Gerini kapujába, 10-8! Meglesz végre? Igen, megvan! Olasz hiba, már félperc sincs hátra, Angelini még lel egy gólt, de mit számít ez, amikor Kiss Gergő büntetője is jó, nyer 11-9-re Magyarország, 30 év után másodszor világbajnok a férfi vízilabda-válogatott!