Vágólapra másolva!
Véget ért a nyári szabadság, a Szolnok férfi kosarasi is elkezdték a felkészülést a két hónap múlva kezdődő bajnoki évadra. A piros-feketék új edzővel és egy jelentősen átalakult állománnyal vágtak neki a munkának.

A "leltár" szerint Zoran Martic edző és - a játékosok közül - Vladimir Anzulovic a szlovén Krka Novo Mesto együtteséhez szerződött. Mellettük Pavlovics Predrag Nyíregyházára, Trepák Zoltán Kaposvárra, Szarvas Gábor Kecskemétre, Brian Stewart pedig hazájába, az Amerikai Egyesült Államokba távozott, míg Mandity Máté további terveiről nem tudni.

A nyárelőn még úgy volt, hogy Zoran Kmézics vezeti majd a szakmai munkát Szolnokon, ám a szakember egy héttel ezelőtt meggondolta magát, és a Kaposvár együtteséhez távozott. Ezzel kapcsolatban dr. Nyerges Zsolt, a klubot működtető gazdasági társaság első embere elmondta: megoldódott a probléma, ugyanis Kmézics kérésére 2003. július 31-ével szerződést bontottak a felek.

"Úgy gondoljuk, hogy ha valaki menni akar közülünk, azt nem szabad visszatartani. Nem akartuk kettétörni Zorán pályafutását, mindennek azonban ára volt. Érvényes szerződéséből kivásárolta magát az edző, ugyanis a kontraktus ezen pontjához ragaszkodtunk. Bár az összeg nagyságát üzleti titokként kezeljük, ám azt elmondhatom, hogy az általa befizetett pénz a Szolnoki Sportiskola utánpótláscsapatainak javára utaljuk át. Többet ezzel az üggyel foglalkozni nem akarunk, mindez tanulságul kell, hogy szolgáljon mindenki számára, ám a szerződésekhez fűződő jogbiztonságot meg kell erősíteni a szakági ligaszabályzatokkal" - jelentette ki Nyerges Zsolt.

"Hétfőn Rezák Lászlóval kötöttünk egyéves szerződést. A mestert nem kell bemutatni, hiszen a kilencvenes években nagyszerű munkát végzett itt Szolnokon, többek között bajnokcsapatot is irányított. Mivel az utolsó pillanatban sikerült vele megegyeznünk, így ő augusztus 11-étől kapcsolódik be a munkába, munkába állásáig Pór Péter másodedző vezeti a foglalkozásokat. A játékosállománnyal kapcsolatban annyit, hogy Orosz László (csapatkapitány), Mérész Csaba, Cziczás László, Rusznák Zsolt, Rytis Vaisvila és Balogh Gyula maradt meg hírmondónak a tavalyi keretből, hozzájuk csatlakozott az egykori szolnoki nevelés Takács Attila, aki hároméves kecskeméti kitérő után tért vissza sorainkba. Természetesen további erősítések is várhatók, Vaisvila mellé még két jó képességű légiós leigazolását tervezzük. Azt gondolom, hogy velük megerősödve nem fogunk epizódszerepet játszani a bajnokságban" - tette hozzá a szolnoki vezető.

Szabadsága ellenére is sikerült Rezák mestert elérni. "Örülök, hogy visszatérhettem a csapathoz, és köszönöm munkahelyi főnökömnek, dr. Pataki Mihálynak, a Tisza-parti Gimnázium igazgatójának azért, mert lehetővé tette, hogy a tanítás mellett elláthassam az Szolnoknál az edzői munkát. Olyan csapatot kívánunk építeni, amely meccsről meccsre 'felszedi a parkettát', és a vesztes meccs után is emelt fővel vonulhat le a pályáról. Azt szeretnénk, ha az egész országban újra szimpatikussá válna a szolnoki kosárlabda."

A héten tehát Pór Péter vezeti a szakmai munkát, aki elmondta, hogy kemény megpróbáltatás vár a fiúkra, bár a fokozatosság elvét betartva emelik a munka mennyiségét. Délelőttönként az atlétikai pályán és a körcsarnokban lesznek a foglalkozások, délutánonként pedig az atlétika mellett foci és úszás kap szerepet az első hetek programjában. Szeptemberben várhatóan három tornán vesznek részt a piros-feketék: Debrecenben, Kecskeméten és - hazai pályán - a Gösser-kupán formálódhat a szolnoki férfikosár-csapat az október 4-ei rajtig.

Varga Csaba