Vágólapra másolva!
Az eltávozott brazil Érika de Souza és a kisbabát váró Ivkovicné Béres Timea - részleges - pótlására az amerikai Chantelle Andersont szerződtette a MiZo-Pécsi VSK nőikosárlabda-csapata.

A 22 éves, 198 centis, 87 kilós kosaras a WNBA jelenleg zajló bajnokságában a Sacramento Monarchs cserecentere a két extraklasszis, Yolanda Griffith és Tangela Smith mögött, meccsenként 6,3 percet játszik, és 1,3 pont az átlaga. Ennél azonban sokkal többet mond, hogy az idei draft második kiválasztottja volt, előzőleg pedig egyetemével, a Vanderbilt University csapatával 1999 és 2003 között négy éven át átlagosan 65%-kal dobott a mezőnyből, s a pontátlaga elsőtől negyedikig 15,8; 21,2; 20,7 és 18,2 pont volt.

Rátgéber László, a pécsiek szakvezetője a helyszínen, a dalmáciai Sibenikben tekintette meg a 20 éven aluli nők világbajnokságát, melynek döntőjében az Egyesült Államok válogatottja 16 pont különbséggel verte a - pazarul játszó - Érikát felvonultató Brazíliát. Anderson természetesen nem játszott az amerikai együttesben, viszont a válogatott vezetőedzőjével, Jim Fosterrel - a játékos korábbi mesterével - részletekbe menően beszélgetett Rátgéber.

Kiderült, Anderson sérülten fejezte be utolsó egyetemi szezonját, ezért - bár valóban másodikként draftolták - a Sacramento (14 győzelem, 13 vereség) együttesében csak epizódszerepet játszik. Teljes felépülése után azonban a vérbeli pozíciócenter - akit alkatra leginkább Érikához hasonlíthatnánk - erőssége lehet a pécsnek.

Andersont egy évre szerződtette a baranyai gárda, de további egy szezonra opcióval rendelkezik a magyar bajnok.

Ch. Gáll András

[origo]