Vágólapra másolva!
Talán életében nem volt ilyen fáradt Dávid Kornél, az első magyar NBA-kosaras, mint ezekben a napokban. A 31 éves sportoló augusztus 17. óta a baszkföldi Vitoriában, a helyi Tau csapatában végzi az alapozást, s mivel csupán öten vannak jelenleg Dusko Ivanovic, a horvát mágus tanítványai, jóval több idő jut az egyéni foglalkozásra.

Igen, mert a három argentin vb-ezüstérmes sztár, Andrés Nocioni, Luis Scola és Leandro Palladino a Puerto Ricó-i San Juanban az olimpiai selejtezőn képviseli hazája színeit, a litván Arvydas Macijauskas és a spanyol José Manuel Calderón pedig a nemzeti együttesben készül a szeptemberi, svédországi Európa-bajnokságra.

Jelenleg tehát öten dolgoznak Oskar Bilbao erőnléti edző közvetlen irányításával: a 206 centis angol center, Andrew Betts, Dávid Kornél, továbbá az olasz Pablo Prigioni, Sergi Vidal és még egy spanyol fiatal reménység. A két Európai Közösségen kívüli játékos tehát Macijauskas és Dávid, azaz - minden korábbi híreszteléssel ellentétben - honfitársunk érinthetetlen, helye sziklaszilárd, alapembernek számít a legendás tréner, az egykori spliti sztár, Dusko Ivanovic csapatában.

- Könnyen beilleszkedett Baszkföldön? - kérdeztük Dávid Kornélt.
- Könnyen, mert ideális körülmények közé cseppentem. Állítom, az NBA-t leszámítva sehol sem volt ilyen jó dolgom, sem Strasbourgban, sem Kaunasban, sehol a világon. A feleségem, Erika és a kislányunk, Dominika már itt vannak velem, kaptunk egy szép lakást a klubtól, öt percre a város központjától, s egy Peugeot 406-ost is, tudja, ami a Taxi című filmben szerepelt.

- Az edzések körülményei is nagyszerűek?
- Azok igazán! Amikor visszaérünk egy kimerítő terepfutásról, csuromvizesen, azonnal száraz trikóval várnak, s abban folytatjuk a gyakorlást. Az öltöző, a sportcsarnok olyan, mint egy ékszerdoboz.

- Milyen benyomásokat szerzett a korbácsos ember hírében álló Ivanovicról?
- Olyanokat. Vagyis tényleg korbácsos ember, de ez önmagában nem baj. Keveset beszél a játékosokkal, szemmel láthatóan óriási a tekintélye. Minden az ő utasításai alapján történik, még az erőnléti munka is.

- A három argentin miért nem számít Európai Közösségen kívüli játékosnak?
- Mert a felmenőik között volt olasz, s rendelkeznek olasz útlevéllel is.

- Tud már spanyolul?
- Az első szó, amit elsajátítottam, jól jellemzi az edzéseken uralkodó körülményeket.

- Mi volt az?
- Rápido, azaz gyorsan!

Ch. Gáll András