Vágólapra másolva!
Ha a törökök elleni nyolcaddöntő visszahozta a csoportmeccsek után halványan pislákoló szerb reményeket, akkor a svédországi 33. férfi kosárlabda Európa-bajnokság szerdai negyeddöntője szertefoszlatta azokat. A török meccsen bokaficamot szenvedett Pedja Stojakovicot nélkülöző plávik simán kikaptak a legutóbbi három olimpia bronzérmesétől, az eddig még veretlen Litvániától. A balti együttes a szenzációs trió, Jasikevicius, Macijauskas és Siskauskas összesen 68 pontjával kerekedett felül.

Eredmények, negyeddöntők:
Franciaország - Oroszország 76-69 (42-39)
Litvánia - Szerbia-Montenegró 98-82 (57-43)

A Franciaország-Oroszország negyeddöntő - a nézőtéren Larry Birddel, az egyetemes kosártörténelem egyik legnagyobb alakjával - 2 perc 15 másodperccel a vége előtt eldőltnek látszott (70-57), amikor az oroszok minden mindegy alapon egymás után szerezték a labdákat, bevertek két triplát és 70-66-ra feljöttek. De tovább már nem, mert Moustapha Sonko az utolsó percben 6-ból 5 büntetőt értékesített, s ezzel értéktelenné tette Andrej Kirilenko újabb heroikus erőfeszítését.

A Utah Jazz 22 éves, 209 centis bedobója 22 pontot, 6 lepattanót és 5 labdalopást jegyzett, de ez sem volt elegendő, mert - akár az egész Eb-n - megint szinte egyszemélyes csapat volt a Szergej Jelevics szövetségi kapitány dirigálta "szbornaja". Alan Weisz vezetőedző csapatában ugyan Tarik Abdul-Wahad, a kezdőötös tagja korán megsérült, de a többiek átvették a terheket. Tony Parker, az NBA-bajnok San Antonio irányítója 18 pontot szerzett - igaz, csak 5/14 volt a mezőnymutatója, 11 büntetőjéből ötöt kihagyott, s hatszor eladta a labdát. Remekelt viszont Jerome Moiso, a New Orleans Hornets centere (12 pont, 11 lepattanó, 2 blokk), az Atlanta Hawks által draftolt 21 éves Boris Diaw (14 pont 6/8-as mezőnymutatóval, 6 lepattanó), aki kétszer Kirilenko feje felett zsákolt és a veterán Laurent Foirest (12 pont, lepattanó).

Ezzel az oroszok biztosan nem lesznek ott az athéni olimpián, mert legfeljebb ötödikek lehetnek, s az első három szerez olimpiai kvótát. Illetve, ha a házigazda görögök és a vb-címvédő szerbek is az első három között végeznek, akkor az első öt.

Szerbia azonban már nem lehet dobogós, mert szerdán kikapott Litvániától. A szerbek sorsa lényegében már a feldobás előtt megpecsételődött, amikor kiderült, hogy a bal bokáján sérült Predrag Stojakovic (Sacramento Kings) nem tudja vállalni a játékot. Egy perccel a harmadik negyed vége előtt már 80-59-re vezettek a szenzációsan játszó Jasikevicius (Barcelona, 21 pont, 11 gólpassz), Siskauskas (Lietuvos Rytas, 27 pont) és Macijauskas (Tau Vitoria, 20 pont), 7 lepattanó, 4 labdalopás) vezérelte baltiak. Ekkor Milos Vujanic (Partizan Beograd) vezérletével egy 17-0-s sorozatot produkált Szerbia, 5 perc 15 másodperccel a vége előtt feljött 80-66-ra, s úgy tetszett, csodát tesz legjobbja nélkül is.

Nem tett, mert Macijauskas - Dávid Kornél klubtársa - bedobott egy triplát, ezzel véget vetett a szerb rohamnak, s utána már összeroppan Dusan Vujosevic edző válogatottja. A vége 98-82 lett, az első szombati elődöntőben az Antonas Cirejka edző irányította Litvánia Franciaországgal találkozik, 14.00 órai kezdettel.

A másik két negyeddöntőt csütörtökön játsszák.

A program
18.00 óra: Spanyolország - Izrael
21.00 óra: Görögország - Olaszország

Ch. Gáll András