Vágólapra másolva!
Litvánia ellenfele - a papírformának megfelelően, bár a vártnál nehezebb meccs után - Spanyolország lesz a 33. férfikosárlabda-Eb döntőjében, miután 81-79-re legyűrte a torna meglepetéscsapatát, a rossz kezdést követően feljavult Olaszországot.

Négy éve ugyanez a két csapat vívta a finálét, s akkor az olaszok győztek - igaz, egy teljesen más összetételű alakulattal, a legendás Ettore Messina edző vezérletével. Erre most is megvolt az esélyük, de az utolsó támadásukat elrontották.

férfikosárlabda-Eb, elődöntő
Spanyolország - Olaszország 81-79 (38-44, 24-16, 19-19)
Stockholm, 11 023 néző
Spanyolország: Gasol 14, Navarro 23, Calderón 6, Garbajosa 11, Jiménez 8. Csere: Grimau, Marco 7, F. Reyes 7, Herreros 1, De la Fuente 4.
Olaszország: Radulovic 3, Basile 14, Galanda 11, Bulleri 24, Marconato 4. Csere: Soragna 2, De Pol 4, Lamma 0, Righetti 0, Mian 7, Chiacig 10.

Az azért korántsem a papírforma, hogy a spanyolok gyakorlatilag Pau Gasol nélkül nyertek. Legalábbis nagyszünet után. A Memphis Grizzlies 215 centis megasztárja ugyan ott volt a parketten Moncho López edző csapatában, de az utolsó 20 percben mindössze 2 pontra futotta az erejéből - az első félidőben 12-re -, jött viszont helyette Juan Carlos Navarro, a Barcelona 23 éves, 191 centis hátvédje, aki 23 pontig jutott, s ebből 15-öt a második félidőben gyűjtött.

Navarro bombái - stílszerűen "La Bomba" a játékos beceneve, aki a nyáron 2007-ig meghosszabbította az Euroliga győzteséhez fűződő szerződését - mindig a legjobbkor jöttek, s egy ilyen akció után, bő egy perccel a vége előtt, 80-74-nél biztos győztesnek látszottak a spanyolok.

Ám Basile dobott egy duplát, erre Gasol egy értékesített és egy elhibázott büntetővel válaszolt (81-76). Bulleri, a Benetton Treviso csereirányítója egy pazar triplával 81-79-re felhozta Olaszországot, s mivel az ellentámadásnál Navarro belerohant az ellenfélbe, 18,6 másodperccel a vége előtt a taljánok jöhettek. Ha dupla, hosszabbítás, ha tripla, ők a döntősök.

Se nem dupla, se nem tripla, csupán nulla - az olaszok elvacakolták az időt, Basile túl későn tört kosárra, és egy másodperccel a befejezés előtt nem is tudott igazán kosárra dobni. A lepattanót a spanyolok kaparintották meg, s máris ünnepelhették a döntőbe jutást.

A finálét vasárnap este nyolckor játssza Litvánia és Spanyolország, előtte 17 órakor Franciaország és Olaszország a bronzéremért küzd. Majdhogynem ez a fontosabb meccs, hiszen a két döntős már ott van az olimpián, s Európából még egy csapat utazhat Athénba: a majdani bronzérmes.

Ch. Gáll András