Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik és jövő vasárnapig tart Görögországban a 29., olimpiai kvalifikációs női kosárlabda Európa-bajnokság, amelynek csoportmérkőzései során a magyar válogatott sorrendben Ukrajnával, Belgiummal, Spanyolországgal, Oroszországgal és Szlovákiával találkozik. A címvédő franciák a másik hatosban szerepelnek.

Az első kör Pirgoszban, illetve Amaliadában zajlik majd, a helyosztókra pedig a mezőny átköltözik Patraszba. A viadal első három helyezettje szerez kvótát az ötkarikás játékokra, melynek már biztos résztvevője a házigazda Görögország. Egy nappal az indulás előtt Rátgéber László, a legutóbbi Eb-n 7. helyen végzett csapat szövetségi kapitánya a generációváltáson átesett csapat esélyeit taglalta.

"Szerintem ez minden idők legfiatalabb, legtapasztalatlanabb magyar válogatottja, hiszen a 2001-es Eb-keretből heten nincsenek most velünk. A csoportunkból egyértelműen az aranyesélyes oroszok és a nemzetközi porondon rutinos spanyolok, a másik hatosból a szerb-montenegróiak, a csehek és a franciák a favoritok. Összességében a legjobb 8-ba jutással elégedett lennék, utána pedig meglátjuk, hogy kit kapunk ellenfélül" - mondta a szakvezető.

A menetrend szerint a nyitónapon a nemzeti együttes a "verhető" kategóriába tartozó ukránokkal csap össze, amely 1997-ben kontinenselső, 2001-ben viszont csak 11. lett. A könnyednek ígérkező felvezetés után szombaton az Ann Wautersszel felálló Belgium következik: a nyaranta a tengerentúli WNBA-ben vagy Dél-Koreában foglalkoztatott centert az elmúlt két évben Európa legjobb kosarasává választották. A 195 centis csillag tavaly arany-, az idén pedig ezüstérmet nyert a francia Valenciennes-nel az Euroligában.

A magyar keret
hátvédek: Iványi Dalma (Pécs, 176 cm), Englert Orsolya (Szolnok, 170), Csákány Emőke (Szolnok, 180)
bedobók: Károlyi Andrea (Pécs, 183), Eördögh Edit (Diósgyőr, 180), Horváth Zsuzsa (Euroleasing-Sopron, 193), Vajda Anna (Euroleasing-Sopron, 188)
centerek: Seres Éva (Euroleasing-Sopron, 188), Cserny Réka (Harvard Egyetem, 189), Kajdacsi Judit (Szeged, 189), Papp Krisztina (Szolnok, 191), Keller Annamária (Pécs, 189)


A hétfői szünnap után a végső győzelemre is esélyes Oroszország lesz az ellenfél. Az 1999-ben harmadik, 2001-ben pedig második válogatott olyan klasszisokat vonultat fel, mint a két éve Euroliga-győztes francia Bourges irányítója, Iljona Korsztin, az idei klubversengésben diadalmaskodó Jekatyerinburg vezére, a 31 éves Jelena Baranova vagy a szülési szabadságról visszatért, ex-pécsi Marija Sztyepanova.

Az utolsó amaliadai akadályt az 1997-es magyarországi Eb-n ezüstérmes Szlovákia jelenti. A legutóbb nyolcadikként zárt, szomszédos ország együttesében szerepel az Euroleasing-Orsi Sopron két korábbi játékosa, Zuzana Zirkova és Alena Kovacova is.