Vágólapra másolva!
A naganói és a Salt Lake City-i téli olimpiához képest kettővel kevesebb, azaz 14 helyett 12 férfi jégkorong-válogatott vesz majd részt a 2006-os torinói ötkarikás játékokon - így döntött a nemzetközi szövetség (IIHF) közgyűlése. A létszámcsökkentést tulajdonképpen az igazságosabb lebonyolítási rendszer miatt szavazták meg a küldöttek. Oroszország rendezheti a 2007-es világbajnokságot Kanada - minden bizonnyal taktikai jellegű - visszalépése miatt.

Ezt megelőzően, 1998-ban Naganóban és tavaly, Salt Lake Cityben nyolc válogatott - az előzetes rosta után - már magán az olimpián selejtezőt vívott, és a két legjobb csatlakozhatott a hat kiemelthez, azaz Kanadához, az Egyesült Államokhoz, Svédországhoz, Finnországhoz, Csehországhoz és Oroszországhoz.

Csakhogy a kvalifikációban az együttesek nem a legerősebb összeállításban léptek pályára, mert sztárjaik a profiliga (NHL) még javában zajló bajnokságában szerepeltek. Így fordulhatott elő például, hogy Szlovákia válogatottja Naganóban és Salt Lake Cityben is elvérzett az első körben, míg 2002-ben - már májusban és az NHL-klasszisokkal feltöltve - világbajnok lett.

A most életbe lépő módosítás révén a jövő évi csehországi vb legjobb nyolc alakulata és Olaszország automatikusan tagja a torinói mezőnynek, a fennmaradó három helyre előselejtező-sorozaton át vezet az út. Az biztosnak tűnik, hogy a játékok alatti selejtezőt eltörlik, de a végleges lebonyolítási rendről még nem született határozat.

A változás nem igazán jó a magyar hokinak, mert akkor nagyobb esély lenne részt venni az olimpián, ha meghagyták volna a 14-es létszámot. A hazai szövetség feltett szándéka, hogy az egyik kvalifikációs torna megrendezésére pályázik, mégpedig a debreceni Főnix-csarnokkal.

A női mezőnyben minden marad a régiben: nyolc válogatott küzd majd az érmekért 2006-ban.