Vágólapra másolva!
Kiszenvedett győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar válogatott a 29., olimpiai kvalifikációs női kosárlabda Európa-bajnokságon, Görögországban. Rátgéber László együttese úgy verte 57-56-ra Ukrajnát, hogy a győztes triplát Seres Éva a lefújás előtt öt másodperccel dobta.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása

B csoport, 1. forduló:
Magyarország - Ukrajna 57-56 (16-13, 9-8, 19-18, 13-17)
Amaliada, 300 néző
vezette: Papadimitriu (görög), Semes (izraeli)
pontszerzők: Károlyi 16/9, Eördögh 11/3, Csákány 11/3, Iványi 7/3, Seres 6/3, Keller 2, Horváth 2, Cserny 2, illetve Zserzserunova 16/6, Kiricsenko 13/6, Piszmennik 10/3, Fenko 10/3, Masenko 2, Burenok 2, Leleka 2, Krikunyenko 1.

Rátgéber László, a magyar női kosárlabda-válogatott szakvezetője az elvesztett meccsek megnyerésének specialistája. Pénteken, a 29. nőikosárlabda Európa-bajnokság nyitányán, az előzőleg nem sokra tartott ukránok ellen a harmadik és a negyedik negyed utolsó másodperceire is kidolgozott egy-egy olyan figurát - időkérés után -, amely egyaránt hárompontos kosarat hozott Károlyi, illetve Seres révén. Na most, egyetlen ponttal nyertük a mérkőzést, 57-56-ra...

A találkozó csendes unalomban folydogált a negyedik negyed derekáig, addig két-három, sőt, olykor több ponttal is a magyarok álltak jobban. Akkor azonban Fenko öt pontjával az ellenfél 51-52-ről 56-52-re átvette a vezetést, és biztos győztesnek tűnt, sőt, az is lett volna, ha fél perccel a vége előtt nem hibázza el támadását. De elhibázta, s 22,3 másodperccel a befejezés előtt jöhetett az utolsó magyar akció.

Rátgéber persze időt kért, s kitalálta valami ravasz trükköt. Rögtön meg is láttuk, hogy mit: Csákány betört a gyűrű alá, majd kipasszolta a labdát Seresnek, aki a jobb sarokban ácsorgott. A soproni center-bedobó ugyan értékesített már életében jó néhány hárompontos kosarat, de azért triplaspecialistának csak a legnagyobb jóindulattal nevezhető.

Sebaj, elengedte a Moltent, s az festő ecsetjére kívánkozó ívben vágódott a gyűrűbe, anélkül, hogy a hálón kívül bármit is érintett volna. Ekkor 4,6 másodperc volt hátra a nagyórán.

Az ukránok megpróbálkoztak még egy rohammal, de dobásig sem jutottak, tehát a magyarok véres verejtékkel megnyerték nyitómeccsüket. Hogy megérdemelten-e, az nézőpont kérdése - az ukránok szerint biztosan nem -, de hogy az utolsó pillanatig nem adták fel, pocsék dobóteljesítményük ellenére, az tény.

Rátgéber László: "Védekezésben megint átlagon felülit nyújtottunk, támadásban megint átlagon alulit. Folyamatosan a szívinfarktus és az agyvérzés fenyegetett, szerencsére mindkettőt megúsztam. A két kitervelt figurának köszönhetjük győzelmünket, meg a küzdeni akarásunknak."

Seres Éva: "Az a fontos, hogy győztünk, nem az, hogy ki dobta a győztes kosarat. Ez életem legfontosabb találata, bár egyszer már az utolsó pillanatban értékesített büntetőimmel sikerült kiharcolnom a hosszabbítást a BSE ellen. De ez most mégiscsak egy Európa-bajnokság."

Csákány Emőke: "Laci azt mondta, hogy törjek be, és osszam le a labdát egy szabadon álló társnak. Betörtem, felnéztem, és láttam, hogy „Seri” van szabadon. Nem volt nehéz kipasszolni, se közel, se távol nem őrizte senki. Annál nagyobb bravúr volt, hogy bedobta. Ennél nehezebb meccsünk aligha lesz ezen az Eb-n..."

A magyarok következő ellenfele szombaton 15.30 órakor Belgium lesz..

további eredmények
A csoport:
Csehország - Görögország 90-57
Franciaország - Izrael 91-55
Lengyelország - Szerbia és Montenegró 70-60

B csoport
Szlovákia - Oroszország 80-72
Spanyolország - Belgium 77-62

[origo]