Vágólapra másolva!
A magyar nőikosárlabda-válogatott 4. csoportmérkőzésén tízpontos vereséget szenvedett Oroszországtól a görögországi Európa-bajnokságon, és kevés esélye maradt, hogy bejusson a nyolc közé.

eredmény:
Oroszország - Magyarország 65-55 (17-18, 20-21, 15-9, 13-7)
Amaliada, 400 néző
vezette: Gologanov (bolgár), Semes (izraeli)
pontszerzők: Sztyepanova 15, Arhipova 11/3, Szkopa 10, Baranova 9, Korsztin 9, Oszipova 7, Rahmatulina 2, Gusztyilina 2, illetve Károlyi 13/9, Papp 12, Eördögh 6, Kajdacsi 6, Iványi 5/3, Horváth 5/3, Cserny 3/3, Seres 2, Englert 2, Vajda 1.

Kemény és pontos védekezéssel kezdtek a magyarok, így az Eb-ezüstérmes ellenfél a 6. percben szerezte első kosarát akcióból. Az előző mérkőzéseken sokat kritizált Eördögh végre bátran és eredményesen dobott, míg a szegedi csereember, Kajdacsi nagyszerűen mozgott a palánkok alatt.

A második negyedben beállt a 201 centis Sztyepanova, ugyanakkor megtáltosodott a korábban gyengélkedő Károlyi, aki valósággal szórta a triplákat. Néhány védelmi megingás miatt az oroszok a 20. percben - a meccs során először - átvették a vezetést, de Iványi távoli találatával mégis a magyarok vonulhattak előnnyel az öltözőbe (39-37).

A nemzeti csapat a kontinenstornán eddigi legjobb félidejével rukkolt elő a WNBA-ben is profiskodó sztárokkal teletűzdelt riválisa ellen. A két együttes dobásbiztonságáról árulkodott a hárompontos-statisztika, mely szerint a 71 ellenében az oroszok mindössze 16 százalékosan céloztak kívülről.

Fordulás után több mint 3 percig pontképtelen volt a Rátgéber-gárda, de a védekezés továbbra is kiválóan működött: rendre lejárt az oroszok támadóideje. Jött viszont ismét az ex-pécsi - s Görögországba a nyáron született Nyikolajjal érkezett - Sztyepanova, aki ellenállhatatlan volt centerposzton, és máris 7 pontra nőtt a különbség.

A záró játékrész elején Cserny kipontozódott, az ellenfél sorra értékesítette büntetőit, de az 5 perc alatt szerzett 2 magyar pont "luxusnak" bizonyult. Az eleinte remekül küzdő csapat játéka fokozatosan szétesett, és a vereség azt jelenti, hogy a Szlovákia elleni, szerdai (20:30 óra) összecsapáson csak az ukránok Belgium elleni sikere esetén lesz esély kiharcolni a nyolc közé jutást.

Rátgéber László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "A harmadik negyed elején kimaradtak a dobások. Nincs olyan emberünk, aki 40 percen keresztül jól dob. Az oroszok annyit adtak ki magukból, hogy a holnapi, spanyolok elleni meccsükre fittek legyenek, de ma is győzzenek."

További eredmények:
A csoport (Pirgosz):
Lengyelország - Izrael 80-45
Szerbia-Montenegró - Görögország 72-67
Csehország - Franciaország 85-73

B csoport (Amaliada):
Szlovákia - Belgium 90-82
Spanyolország - Ukrajna 76-71.