Vágólapra másolva!
Rátgéber László, a magyar női kosárlabda-válogatott szakvezetője pár napja az alábbi szavakkal kommentálta azt a tényt, hogy legjobbjainknak a 9-12. helyért kell játszaniuk a görögországi 29. Európa-bajnokságon: "Tétje nincs az utolsó két meccsnek, de illene valamelyest kikozmetikázni a szereplésünket." Hát még a kozmetikázás sem sikerült: a 9. helyért vívott összecsapást két ponttal elveszítette Magyarország a házigazdák ellen, s így - 2001-hez képest három pozíciót visszacsúszva - csak a tizedik helyen végzett.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Patraszból

a 9. helyért:
Görögország - Magyarország 85-83 (14-25, 28-21, 25-19, 18-18)
Patrasz, 200 néző
vezette: Giansanti (olasz), Sebisev (ukrán)
pontszerzők: Károlyi 21/6, Eördögh 15/3, Cserny 13/3, Iványi 10, Keller 7, Papp 7/3, Seres 5/3, Csákány 3/3, Englert 2, illetve Kosztaki 22/3, Deli 15/9, Szarekgu 12, Taszuli 11/3, Maltszi 10/6, Szamorukova 9, Vaszileu 4/3, Kligkopulu 2

A találkozó előtt Páva Zsolt csapatvezető ajándékkal köszöntötte a 100. válogatottságát ünneplő Iványi Dalmát.

Nem, mintha túl sok jelentősége lett volna, de úgy kezdett a magyar csapat, ahogyan azt az egész Eb-n elvártuk volna: Cserny, Eördögh és Károlyi szórta a szebbnél szebb kosarakat, s az első negyedet megnyugtató, 9 pontos előnnyel zártuk.

Aztán gyorsan jött a fekete leves: a hellének első negyedben gyengélkedő gólzsákjai, Malci és Kosztaki elkezdték termelni a pontokat, a csereember, Deli bevert két triplát, s 35-20-as magyar előnyből a harmadik negyed végére 67-65-ös görög vezetés lett.

Rátgéber ismét olyan szaporán cserélt, mintha ennek függvényében kapná a fizetését. Az igazsághoz tartozik, hogy szerencsénk sem volt, a hajrában Károlyi, Eördögh és Cserny is hatalmas ziccerben hibázott, ráadásul a bíró befújt egy olyan visszajátszást, ami nem volt az - a görögök meg kíméletlenül értékesítették büntetőiket.

Így nem is lehetett más az eredmény, mint a magyar vereség, és a tizedik hely, amely - a bíráló habitusának megfelelően - minősíthető várakozás alatti, esetleg harmatgyenge, netán katasztrofális produktumnak. Teljesen mindegy: Patraszban, s előzőleg Amaliadában bebizonyosodott, hogy ez a magyar nőikosárlabda-válogatott nem tartozik a kontinens élvonalába.

Rátgéber László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Ziccereket hagytunk ki a kritikus pillanatokban, a bírók is ellenünk fújtak, az első félidőben pocsékul védekeztünk a görögök külső dobói ellen - mit mondjak még? Most mindenki a szóhasználaton lovagol, ezért megismétlem: valóban távol áll a sikerestől ez a szereplés, de azért nem is katasztrofális. Hét új játékossal jöttünk Görögországba a 2001-es franciaországi Eb-hez képest, s aki itt volt, azok közül is sérült volt Csákány és Papp. Ez most a magyar női kosárlabda, amit az Eb-n láttunk. Sajnos, borúlátó vagyok a sportág hazai jövőjét illetően, most visszasírjuk a 2001-es csapatot, s két év múlva ugyanezt tesszük majd a mostanival. Nem kerülhetem meg a kérdést: a továbbiakban velem vagy nélkülem. Nos, a pillanat hevében nem szeretnék elhamarkodottan nyilatkozni, Bartha Ferenc elnök úr arra kért, tartózkodjak a meggondolatlan, buta kijelentésektől."

Iványi Dalma, a csapat irányítója: "Én optimistább vagyok, mint az edzőm, reménykedem, sőt, bízom abban, hogy még ez a generáció is képes lesz kilábalni ebből a hullámvölgyből, a visszatérők - Béres Tímea, s talán a többiek - segítségével. Hiszen most is apróságokon múlt a nyolc közé kerülésünk, a belga meccset öt ponttal buktuk el, könnyen másként sülhetett volna el minden. Úgy gondolom, a tizedik helynél lejjebb már nem csúszhatunk, innen lefelé nincs út, csak felfelé. Nem szabad visszafelé tekintenünk."

a 11. helyért:
Ukrajna - Izrael 107-87

a 9. helyért:
Görögország - Magyarország 85-83

az 5-8. helyért:
Belgium - Szlovákia 86-80
Franciaország - Szerbia-Montenegró 83-61

[origo]