Vágólapra másolva!
Magabiztos, tizennégy gólos győzelmet aratott a Ferencváros nőikézilabda-csapata a Bajnokok Ligája-selejtező első, itthoni mérkőzésén az Artasz ellen, így nyugodtan várhatja az egy hét múlva esedékes görögországi visszavágót. A Vác a női KEK-ben nyert 38-27-re a Partasz ellen, a keddi második meccs csak formalitás lesz. A Fotex is remekül rajtolt, kulcsemberei nélkül Szarajevóban tartott bemutatót a Zovko-csapat.

nőikézilabda Bajnokok ligája, selejtező, 1. mérkőzés
Ferencváros - GAS Anagenniszi Artasz (görög) 38-24 (18-11)
Kőbányai út, 1000 néző
vezette: Kovalcsuk, Kovalcsuk (moldáv)
gól: Kocsik 10/3, Mravikova 8, Tóth T. 7, Kirsner 6, Uhrakova 3/2, Kovács V. 1, Pádár M. 1, Rábai 1, Barna 1, illetve Skara 6/3, Lebegyeva 5, Szőke 5/1, Vracseva 3, Káldi 2, Parckova 1, Fotiadu 1, Vemi 1
hetes: 5/4, illetve 5/4
kiállítás: 8, illetve 10 perc

Meglepetésre nem telt meg a Ferencváros kőbányai úti sportcsarnoka, amire nőikézilabda-kupamérkőzésen emberemlékezet óta nem akadt példa. Ezúttal viszont nemcsak a görög szurkolóknak fenntartott szektorban akadtak üres helyek, de a csarnok más területein is, ennek ellenére a hangulatra sem panasz nem lehetett.

A Fradi tavalyi ezüstérmesként Bajnokok Ligája-selejtezőre kényszerült (a bajnok Dunaferr alanyi jogon már a csoportküzdelmekben kezdheti majd meg a csatározást), az ellenfél a görög Anagenniszi Artasz együttese volt. Az a gárda, amely eddig okozott némi fejtörést a magyaroknak: két évvel korábban a Győri Graboplast ETO gárdáját tréfálta meg Görögországban, tavaly pedig azt a szemtelenséget is elkövette, hogy EHF-kupa-összecsapáson Debrecenből csenje el a képzeletbeli két pontot (igaz, végül az ismert baki miatt a Loki jutott tovább).

A magyar gárda - hasonlóan az egy nappal korábbi, szegedi férfi meccshez - nagyon megilletődötten kezdett görög riválisával szemben. Parckova gyorsan vezetéshez jutatta az Artaszt, majd két eladott labdát követő gyors indítást Lebegyeva használt ki. Négy perc alatt 3-0-s előnyre tett szert az ellenfél, Kocsik szépító találatára majdnem háromszáz másodpercet kellett várni. Ekkor azonban beindult a Kocsik-henger: a Hódmezővásárhelyről érkező játékos fantasztikus sorozatot produkált, első hat lövése gól lett, 7-7-ig egymaga tartotta versenyben a zöld-fehéreket.

A második félidőre aztán kicsit összekapta magát a Fradi, pontosabbá vált a játék, így az Artasz nem tudta erőltetni lerohanásos játékát. 8-8-nál volt utoljára egyenlő az állás, ekkor Mravikova egy pimasz mozdulattal átejtette a közel kétméteres Szajdovát, ezzel mintegy lélektani teher is lehullott a hazaiakról. A félidő hajrájában ismét Kocsik villant, a fokozatosan növő különbség pedig felpaprikázta a vendégeket, s válogatott alattomos durvaságokkal próbáltak "válaszolni", sikertelenül.

A 18-11-es félidőt követően már csak egy csapat volt a pályán. Sugár elfáradt a kapuban, Miklosova jó cserének bizonyult, fogott két hetes, s számtalan ziccert, míg Kocsik helyett a vezér szerepet Tóth Tímea vette át, aki hét gólt is elhelyezett a görög kapuban. Nem panaszkodhattak a szélsők sem, Mravikova becenevéhez méltón Hangya-szorgalommal lőtt nyolc gólt, Kirsner ezúttal jobbik arcát mutatta. Nem is lehetett más a vége mint parádés 38-24-es Fradi-siker.

A visszavágóra október 18-án, szombaton kerül sor, de ahhoz, hogy ne a magyar gárda jusson tovább a görög istenek jótékony segítsége is szükségeltetne...

Németh András, a Ferencváros vezetőedzője: "Két videofelvételünk is volt az Artaszról, de megleptek bennünket, mert azokon sokkal jobb játékot produkáltak. Azt hiszem, a továbbjutás már eldőlt."

Kocsik Viktória, a mezőny legjobbja: "Nagyon idegesen kezdtem, mert az jutott az eszembe, még soha sem játszottam Bajnokok Ligája-mérkőzést. Szerencsére egyre jobban érzem magam a csapatban, megszoktam a légkört, s remélem, még jó pár BL-találkozó áll előttem."

további eredmények:
RK Piran (szlovén) - Trier (német) 26-31 és 30-37
továbbjutott: a Trier kettős győzelemmel, 68-56-tal
ESBF Besancon (francia) - Motor Zaporizsja (ukrán) 27-23
Dinamo AKVA Volgograd (orosz) - RK DIN Classic Nis (szerb) 21-16
Hypo Niederösterreich (osztrák) - Nordstrand 2000 Oslo 22-22
Ikast Bording (dán) - Podravka Koprivnica 44-32
Mar Valencia (spanyol) - Rapid Bucuresti 32-24

Pincési László