Társoldalunk:

Borsodi Liga lett a hokibajnokságból

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) névadó szponzori szerződést kötött a Borsodi Sörgyár Rt.-vel, így az Alba Volán-Fevita - ÚTE mérkőzéssel hétfőn rajtoló első osztályú bajnokság már Borsodi Liga néven indul. A több szempontból is mérföldkőnek tekinthető ötéves megállapodást Studniczky Ferenc, a szövetség elnöke, valamint Fehér Imre, a sörgyár kommunikációs igazgatója hétfőn az ÚTE-pályán tartott sajtótájékoztatón írta alá.

A felek a szerződés pontos anyagi részleteit ugyan nem hozták nyilvánosságra, annyit azonban elárultak, hogy a támogatás mértéke az MJSZ éves költségvetésének - ami közel 100 millió forint - mintegy 20 százaléka.

Az elnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy az összeget a csapatok kapják meg: egy részéből az együttesek valószínűleg egyforma arányban részesülnek majd, míg a fennmaradó pénzből - a sportág hazai történetében először - a liga dobogósait jutalmazzák. Az aranyérmes 3,5 millió, az ezüstérmes 1,5 millió, míg a bronzérmes 500 ezer forintot kap.      

Az új idény más okból is történelminek nevezhető, hiszen most először a hat csapatból négy fedett pályán játszhatja hazai mérkőzéseit, ugyanis az ÚTE-nek november 15-ére készül el új arénája, míg a Ferencváros a káposztásmegyeri AstraZeneca-csarnokot bérelte ki. Ezzel a bajnok Alba Volán és a Magyar Kupa-győztes Dunaferr átkereszteléséből Dunaújvárosi AC-vá vált gárda mellett a két fővárosi együttes is tető alatt fogadhatja vendégeit.

A Miskolci Jegesmedvék és a Győri ETO HC-Rudolph helyzete ebből a szempontból a 2003/04-es szezonban biztosan nem változik, ám előbbinek valószínűleg már csak ezt az idényt kell ilyen mostoha körülmények között átvészelnie.

Studniczky Ferenc szerint az új körülmény mindenképpen segíti majd a bajnokság és az egész sportág stabilitását, az utánpótlás-nevelés fejlődését. Ezért is különösen örömtelinek nevezte, hogy hamarosan fedett csarnok épül Zalaegerszegen és Kaposváron is.  

A bajnoki lebonyolítás is változott az elmúlt évadhoz képest: alapszakaszban körmérkőzések lesznek oda-visszavágó jelleggel. A rájátszás első részében kettéválik a mezőny: az 1-3. és a 4-6. helyen végzett együttesek játszanak egy oda-vissza fordulót. Ezt követően a két legjobb küzd a bajnoki címért négy nyert mérkőzésig.

Az új szezon alapszakaszában a győzelmekért már nem két, hanem három pont jár, és bevezetik a hosszabbítást. Ha a találkozó hatvan perc alatt eldől, a nyertes három, a vesztes nulla pontot kap. Döntetlen esetén legfeljebb öt percig tartó hosszabbítás - szakkifejezéssel hirtelen halál - következik, s nem a megszokott öt-öt, hanem négy-négy mezőnyjátékossal. Ha a ráadásban nem esik gól, büntetőlövések jönnek. 

A hosszabbításban vagy a büntetőlövésekkel győztes együttes két, a vesztes pedig egy ponttal gazdagodik.

Az ob I hétfői mérkőzésén:
Alba Volán-FeVita - Újpest 11-2 (6-1, 2-1, 3-0)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK