Vágólapra másolva!
Az Euroleasing-Orsi Sopron veresége után a MiZo-Pécsi VSK nőikosárlabda-csapata szenzációs győzelemmel kezdte meg szereplését az Euroligában, miután tíz ponttal diadalmaskodott a múlt héten klub-világbajnokságot nyert orosz Szamara otthonában.

B-csoport:
Volgaburmas Szamara (orosz) - MiZo-Pécsi VSK 60-70 (18-21, 15-16, 11-18, 16-15)
Szamara, 1500 néző
Pécs: Iványi 10, Tranquilli 5, Károlyi 3, Branzova 29, Anderson 11. Csere: Ambrus 11, Bojko 1
Szamara: Rahmatulina 5, Korsztyin 9, Ferdinand 13, Vodickova 8, Sztyepanova 15. Csere: Mwadi 1, Najmusina 0, Scsegoljeva 8, Koroljova 1, Podkovalnyikova 0.

A pécsiek nem ijedtek meg nagynevű riválisuktól, és a bolgár Branzova irányításával nem kis meglepetésre 15-4-re elhúztak. A hazai pálya "lejtése" ellenére - a bírók rengeteg személyi hibát fújtak a vendégeknek - a PVSK a második negyedben is remekül tartotta 5-6 pontos előnyét. A nagyszünetben 33-37 volt az állás.

A magyarok szenzációsan játszottak a meccs első felében: Branzova és a frissen igazolt amerikai Anderson összesen 23 pontot szórt, a lepattanóarány pedig 16-25 volt.

A záró játékrészben a Szamara légiósai (Ferdinand, Cash, Vodickova) és Európa-bajnok hazai sztárjai (Sztyepanova, Korsztin) mindent megtettek a felzárkózásért, de a mezőny legjobbja, Branzova vezérletével a Rátgéber-együttes kisebb csodát vitt véghez és megérdemelten nyert.

Rátgéber László, a magyar bajnok szakvezetője egy órával a lefújást követően értékelte a találkozót: "Edzői pályafutásom, egyszersmind a PVSK történetének talán legnagyobb sikere ez a diadal, még most sem akarjuk elhinni, hogy igaz. Ha valakit ki kell emelnem, akkor az mindenképpen az élete nagy játékát nyújtó bolgár center, Albena Branzova. 29 pontot, 6 lepattanót és 3 gólpasszt jegyzett, 17 dobásából 13 sikerült, közte mindhárom tripla! De Iványi, Ambrus és Anderson is óriásit alakított. Dalma 9 gólpasszt, 3-3 lepattanót és labdaszerzést, Ambrus Erzsi 8 lepattanót, Chantelle 7 lepattanót és 2 dobásblokkolást jegyzett."

- Hogyan fogadta az ellenfél a hidegzuhanyt?
- Döbbenten. Grugyin edző el sem jött a sajtóértekezletre, a közönség viszont megtapsolt bennünket.

- Minek tulajdonítja a hihetetlen győzelmet?
- Az MKOSZ szakmai bizottságának üzenem: az egysíkú, kiismerhető PVSK-stílusnak és rossz cseréimnek. De komolyra fordítva: roppant motiváltan léptek pályára Iványiék, ráéreztek, hogy elkaphatják a kissé fásult és még a világbajnoki győzelem mámorában élő ellenfelet. És persze Branzovának ki kellett fognia élete nagy napját. 15-4-gyel kezdtük a mérkőzést, egyszer sem kerültünk hátrányba, és a lepattanópárbajt is megnyertük 36:34 arányban.

- Túlzás nélkül: egy világválogatottat győztek le.
- Tudom. Sztyepanova, Korsztyin, Najmusina, Scsegoljeva és Rahmatulina egy hónapja Európa-bajnokságot nyert az orosz válogatottal, a kongói Mabika kétszeres WNBA-bajnok a Los Angeles Sparksszal, a cseh Vodickova pedig a kontinens egyik legjobb centere.

- Most rendkívül magasra került a léc, a világ legjobb klubcsapatának legyőzése után elvileg mindenkit verniük kellene.
- Nyilvánvalóan lesznek még vereségeink, s az is tény, hogy a legmegfelelőbb pillanatban találkoztunk a hatalmas siker után némiképp leeresztett Szamarával. De nehogy már mentségeket kelljen keresgélni egy ilyen győzelem után!

A pécsiek jövő csütörtökön a lengyel VBW Clima Gdynia együttesét fogadják.

További eredmények:
B-csoport:
VBW Clima Gdynia (lengyel) - Lavezzini Parma (olasz) 90-78
A-csoport:
Aix-en-Provence (francia) - CJM Bourges (francia) 60-71

Ch. Gáll András

[origo]