Vágólapra másolva!
A 2003-2004-es idénytől a FIBA minden héten megválasztja az adott forduló legjobbját a nőikosárlabda-Euroligában. Miután a MiZo-Pécsi VSK csütörtökön az utóbbi évek legnagyobb szenzációját okozva Szamarában 70-60-ra legyőzte a helyi Volgaburmas csapatát - a klubvilágbajnokság négy nappal korábban megkoronázott győztesét -, nem meglepő, hogy ennek a mérkőzésnek a hősét, Albena Branzovát, a Pécs 32 éves, 193 centis centerét jelölték az első forduló legjobbjának.

A baranyaiak pénteken késő este érkeztek haza Moszkva érintésével a Ferihegyi repülőtérre, s onnan még háromórás buszozás várt rájuk. Rátgéber László, a hétszeres magyar bajnokcsapat szakvezetője huszonnégy órával a siker kivívása után is karrierje és a gárda története egyik legzajosabb, s mindenképpen legfontosabb diadalaként értékelte a klubvilágbajnok idegenbeli legyőzését.

"Hihetetlen összpontosítással, lelkileg remekül felkészülten léptünk pályára a vadonatúj sportpalotában, amelyet a négy nappal korábban befejeződött klubvilágbajnokságra adtak át. 15-4-gyel kezdtük a mérkőzést, és attól kezdve végig vezettünk" - mondta Rátgéber.

- Mikor hitték el, hogy meglehet a győzelem?
- A harmadik negyed vége felé az oroszok felzárkóztak négy pontra, de akkor is volt erőnk egy-egy kulcsfontosságú triplához. Az utolsó percekben, amikor stabilizálódott a tíz pont körüli előnyünk, már a bírók is belátták, hogy tehetetlenek, és elkezdtek normálisan fújni. Ekkor adta fel az ellenfél.

- Nyilvánvalóan botorság lenne az első forduló után jóslásokba bocsátkozni. Mégis...
- Tényleg botorság volna. De annyit azért hadd mondjak el: roppant fontos volt, hogy bebizonyítsuk, a PVSK képes látványos támadójátékra, világra szóló eredményre. Az utóbbi napokban számos méltatlan támadás ért a szövetség szakmai bizottsága és elnöksége részéről, gúnyolták a szerintük egysíkú, kiismerhető pécsi stílust, ami - állították - rányomta a bélyegét a válogatott Európa-bajnoki teljesítményére. Nagyon boldog vagyok, hogy a károgóknak is meg tudtuk mutatni, nem feltétlenül a pécsi stílusban kell keresni az Eb-tizedik hely okát.

- Azt ugye tudja, hogy most már senki ellen sem esélytelen a Pécs?
- Legalábbis papíron, a valóság azonban nagyon is különbözik az elmélettől. Csütörtökön, amikor az újdonsült Eb-negyedik lengyel válogatottakkal - a 214 centis Margo Dydekkel, Bibrzyckával, Cuprysszal -, az amerikai Chasity Melvinnel, Elaine Powell-lel, az orosz válogatott Vodopjanovával és a legjobb izraeli kosarassal, Mizrachival felálló Gdyniát fogadjuk Pécsett, legalább olyan nehéz dolgunk lesz, mint Szamarában volt.