Vágólapra másolva!
Óriási meglepetésre egy tizenkilenc éves magyar srác, Hosnyánszki Norbert vezeti a világ egyik legerősebb vízilabda-bajnoksága, az olasz pontvadászat góllövőlistáját. A Ferencvárosból a nyáron az Arno partjára szerződött ifjú zseni négy fordulóban 16-szor talált az ellenfelek hálójába, s a legutóbbi játéknapon a forduló válogatottjába is beválasztották. A nyáron a junior válogatottal Európa-bajnoki és világbajnoki ezüstérmet szerzett, de már a felnőtt válogatottság is feldereng álmaiban.

- Ugye tudja, hogy szinte gyászhangulat kerítette hatalmába a népligeti Fradi-uszodát, amikor kiszerződött az RN Florentia csapatához...
- Nem akartak elengedni, azt tudom, s a végén már akkora összeget kínáltak, ami megközelítette az olaszországi szerződésem summáját, de én már elhatároztam, hogy megyek.

- Annyira rosszul érezte magát a Fradiban?
- Dehogy, sőt ellenkezőleg! Pályafutásom első négy évétől eltekintve - a Szőnyi úton ismerkedtem meg a sportággal - fradista voltam, Kádas Gézánál sajátítottam el igazából a fortélyokat. De engem már két éve hívott Ricardo Tempestini, a Florentia korábban 300-szoros válogatott edzője, s nagyon izgatott Itália.

- Miért? Hiszen a magyar bajnokság sem gyengébb...
- Ahogy vesszük. Nálunk odahaza négy komoly csapat van, na jó, talán öt, itt, Olaszországban kiegyenlítettebb a mezőny. De nem csak erről van szó: gyerekkorom óta Kásás, Benedek volt a példaképem, oda vágytam, ahol ők pólóznak: Itáliába. És persze a fizetés sem rossz, s ami a legfontosabb, meg is kapjuk a pénzünket.

- Miben különbözik az olasz bajnokság a magyartól?
- Hát abban, hogy itt 4x9 percesek a meccsek, otthon meg csak 4x7 percesek. Első hallásra nem nagy különbség, de csak annyit mondanék: ki kell próbálni... Itt nincs lefutott meccs, négy-öt gólos hátrány is behozható a hosszabb játékidő miatt. Persze jobb kondíció is szükségeltetik egy 36 perces mérkőzés végigjátszásához. Mert bizony én végigjátszom a meccseket.

- Számított ilyen remek kezdésre, amikor kiszerződött?
- Nem én! Hiszen mégiscsak 19 éves vagyok. De rengeteget számít, hogy szabadon, kötetlenül jászom, nem szúr le az edzőm, ha ellövöm a labdát - mint esetleg odahaza. Én itt légiós vagyok, tőlem várják a gólokat, s a gól csak lövésből születhet meg.

- Álmodozik a válogatottságról?
- Álmodozni szoktam, de a realitások talaján állok. Pontosan azért szerződtem ki Olaszországba, mert tudom, hogy az athéni olimpián még nem juthatok szóhoz, különösen úgy, hogy Kásás Tamás és Biros Péter posztján játszom. Két év múlva talán már igen, s akkor esetleg haza is mennék, mert otthon ugye jobban szem előtt van az ember.

- 196 centijével, 93 kilójával több poszton is használható...
- S használnak is! Átlövőből olykor be kell úsznom centerbe, s gyakran bekkelek is. Pár kiló még felszaladhatna, erősödhetnék egy kicsit, de szerintem ez idővel magától is megjön.

- A hét végén Savonában játszanak, ez afféle magyar derbi lehet.
- Igen, mert az ellenfélnél szerepel két olimpiai bajnok, Varga I Zsolt és Märcz Tamás, valamint Monostori Attila. Az első körben otthon kikaptunk, de akkor nem játszhatott eltiltott centerünk, Onofrietti. Most győzni szeretnénk.

Ch. Gáll András