Vágólapra másolva!
Valamilyen szinten a MiZo-Pécsi VSK roppant sikeres nevelőegyesület. Mert ugyan jószerével nincs saját nevelésű kosarasa a felnőtt csapatban, ám az évek során olyan játékosokból lett világklasszis Rátgéber László keze alatt, mint a litván Jolanta Vilutyte, a szerb Slobodanka Tuvic, de az orosz Marija Sztyepanova fejlődéséhez is komolyan hozzájárultak a Pécsett töltött hónapok. Hétfő óta amerikai válogatott kosarasa is van az együttesnek: Chantelle Anderson, a gárda 198 centis, 22 éves centere meghívót kapott az athéni olimpiára készülő Team USA-be.

Anderson augusztus óta a hétszeres magyar bajnok játékosa, és megérkezése óta mind az Euroligában, mind a bajnokságban kiváló teljesítményt nyújt. Nyilvánvalóan ennek köszönheti meghívását Van Chancellor edző alakulatába, hiszen eddigi egyetlen WNBA-szezonjában, az elmúlt nyáron a Sacramento Monarchs színeiben nem alkotott maradandót: 1,6 pont és 0,9 lepattanó volt az átlaga. Ezzel szemben a Pécs csapatában 14,5 pont és 6 lepattanó az átlaga az Euroliga-meccseken.

"Íme a bizonyság, milyen remek nevelőegyesület vagyunk. Gratulálunk Chantelle-nek, az más kérdés, hogy ezzel alaposan felment a játékos ázsiója, s könnyen vele is úgy járhatunk, mint Tuviccsal: elszipkázza tőlünk egy gazdagabb klub" - mondta Rátgéber László, a pécsiek szakvezetője.

Anderson - ha valóban bekerül az olimpiai bajnoki címe megvédésére készülő amerikai válogatottba -, akkor illusztris társaságba kerül. A 12 tagú alakulatnak a héttagú "magja" már megvan október 8-a óta: a kétszeres olimpiai bajnok Lisa Leslie (Los Angeles Sparks) és Dawn Staley (Charlotte Sting), az egyszeres olimpiai bajnok DeLisha Milton (L. A. Sparks, most Jekatyerinburg), iletve Katie Smith (Minnesota Lynx), a világbajnok Tamika Catchings (Indiana Fever), Shannon Johnson (Connecticut Sun) duó, valamint Tina Thompson (Houston Comets).

Ch. Gáll András