Vágólapra másolva!
Az olimpiai negyedik fehérorosz jégkorong-válogatott a második és harmadik harmadban mutatott fantasztikus játékának köszönhetően legyőzte a magyar együttest a budapesti AstraZeneca-kupa döntőjében.

A fináléban:
Fehéroroszország - Magyarország 6-3 (3-3, 2-0, 1-0)
gól:
Ciplakov (6., 11.-utóbbi emberelőny), Zsurik (9.-ee.), Zsadzialionau (27.), Kaszcicin (37.), Senau (48.), illetve Tokaji (1.-ee.), Sándor (6.), Peterdi (15.-ee.)

Úgy kezdődött, mint egy álom: miután Budai ziccert hárított, az emberelőnybe kerülő magyar csapat hátvédje, Tokaji az 59. másodpercben vezetést szerzett. Aztán Kovács látványos testcsele után Sándor növelte a különbséget. Csakhogy az olimpia negyedik helyezett rivális 14 másodperc múlva szépített az észak-amerikai profi múlttal dicsekedhető Ciplakov révén. Sőt nem sokkal később az egyenlítés, majd a fordítás is sikerült a félelmetes iramot diktáló fehéroroszoknak. Örömteli volt viszont, hogy a hazaiak felvették a ritmust, és a 15. percben Ladányi jó ütemű passzából Peterdi még a kapust is elfektetve lőtt káprázatos mozdulattal a hálóba.

A folytatásban már egyértelműen a vendégek irányították a mérkőzést, a magyarok alig jutottak el helyzetig, miközben két megadott, sakk-mattig kidolgozott, valamint egy meg nem adott gólt kaptak.

A záró játékrészben már nem igazán erőltette a szünet nélküli támadásokat a fehérorosz válogatott, egyre inkább a fiatalok jutottak szerephez. Közülük az egyik, a hátvéd Senau állította be egy erős távoli lövéssel a végeredményt.

A magyar válogatott az AstraZeneca-kupán erőn felül teljesített, legyőzte a tavaly világbajnok szlovákokat, és döntőt vívhatott, ahol egy harmadig méltó ellenfele volt a sokkal esélyesebb fehéroroszoknak. A torna legjobb kapusának Budai Krisztiánt választották.

A 3. helyért:
Szlovákia - Ukrajna 6-3 (3-1, 2-1, 1-1)

Az 5. helyért:
Hollandia - Horvátország 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)