Vágólapra másolva!
Magabiztos győzelmet aratott a magyar nőikézilabda-válogatott a horvátországi világbajnokság nyitónapján. Mocsai Lajos tanítványai a csáktornyai csoportküzdelmek során Radulovics tizenhárom góljával 43-25-re verték Elefántcsontpart legjobbjait. A szerdai ellenfél Németország lesz.

Pincési László helyszíni tudósítása Csáktornyáról

16. nőikézilabda-világbajnokság, 1. forduló:
Magyarország - Elefántcsontpart 43-25 (19-13)
Cakovec, 300 néző
vezette: Hansson, Olsson (svédek)
gól: Radulovics 13/8, Lovász 6, Kulcsár 4, Kirsner 4, Siti E. 3, Görbicz 3, Szrnka 2, Ferling 2, Pigniczki 2, Bohus 2, Mehlmann 1, illetve Mambo 9, Seri Tape 5, Gogbe 4/1, Toualy 3, Gondo 2, Dosso 1, Koabena 1
hetes: 8/8, illetve 3/1
kiállítás: 8, illetve 10 perc

Ha az ember megússza a letenyei átkelőhely szigorú tekintetű határőreivel, s nem kell hosszasan ecsetelni, hogy a csomagtartóban lévő öt liter tej abszolút saját felhasználás végett van nála, s nem kereskedelmi célokat szolgál, akkor csupán 25 kilométert kell autózni, hogy elérje Csáktornyát, vagy ahogy manapság nevezik, Cakovecet.

A 16. nőikézilabda-világbajnokság eredetileg Hollandiában került volna megrendezésre, ám a pénzügyi viták és követelések végett Horvátország lett a befutó. Hogy ezen belül, hogyan esett a választás Csáktornyára, nem tudni, mindenesetre a szervezők mindent elkövettek annak érdekében, hogy a magyar szurkolókat kiszolgálva minél közelebb a határhoz szerepeltessék kézilabdázóinkat. Más kérdés, hogy a kívülről impozáns létesítmény mindössze 1500 férőhellyel rendelkezett, ennél kisebb csarnokot a helyszínek közül csupán Porec tudott felmutatni.

Ettől függetlenül a csarnokra nem lehetett panasz, s a magyar szurkolókra sem, a kontingens első tagjai egy órával az Elefántcsontpart elleni nyitótalálkozó előtt foglalták el helyüket a lelátón, előkerültek a nemzeti színű zászlók és kereplők. Zenei aláfestésként a szervezők a Himnuszt próbálgatták...

Az ellenfélről előzetesen nem lehetett sokat tudni, amit igen, az is csak statisztikai jelleget öltött: átlagéletkor 26 év, átlagmagasság 173,6 centi. A vb-kalauz Maria Gogbe szerepére hívta fel a figyelmet, a Miosban edződő átlövő mellett még az ugyancsak a Franciaországban játszó Dongo, Dosso, Gondo, Koudou kvartettet emelték ki.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a három kapus közül ezúttal Sirinának és Sugárnak szavazott bizalmat, Pálinger mellett Farkas Ágnes lett a másik kimaradó, ami kisebb örömmel töltötte el a dán kollégákat, nem véletlenül kérdezgették a sajtóhelyen: "Ugye sérült?" A horvátok gyorsan "edzőt is váltottak" nálunk, ugyanis Marczinka Zoltán mutatták be szövetségi kapitányként, Mocsai Lajost mindössze a stáb tagjaként említették.

A mérkőzés első félideje aztán úgy alakult, ahogy szerettük volna. Siti már 23 másodperc eltelte után hetest harcolt ki (Radulovics be is lőtte), a másik oldalon ugyanez történt, ott viszont Sugár egyből bravúrral mutatkozott be. Az afrikai sportolóktól megszokott atletikus alkat nem hiányzott az elefántcsontpartiaktól sem, sőt látszott, európai iskolán nőttek fel, amelyet komolyabban elsajátítva, jó edzővel sokra vihetné az együttes.

Az afrikai lányok taktikailag nem erőltették meg magukat, átlag három passz után máris egyéni akciókba bonyolódtak, s Mambo, Gogbe, illetve a jobbkezesként jobbszélsőt játszó Seri Tape jóvoltából lőttek is elég gólt. Ám a nyitott védekezéshez Siti vezérletével a magyarok jól alkalmazkodtak, Radulovics hét gólig jutott harminc perc alatt - ebből ötször hetesből volt eredményes.

A félidei 19-13-as vezetést követően Szrnka és Radulovics góljával egy perc alatt nyolc gólra nőtt a különbség (21-13). Védekezésbe ugyan több hiba is csúszott, de ne legyünk maximalisták: a nyitómeccs izgalom-levezető, tűzkeresztségen áteső vb-lázába ennyi belefért. Akár még az is, hogy 29-21-ről 30-24-re felzárkózzon az ellenfél, s hogy Sirina három lövésnél is mellényúljon a labdának.

A kapuscserével és Kirsner két gyors találatával aztán visszaállt a világ rendje (34-25), a magyar csapat magabiztos, önbizalom-növelő, 43-25-es győzelmet aratott úgy, hogy a záró tíz percet 12-0-ra nyerte, a minden pályára lépő mezőnyjátékos megízlelhette a gólszerzés örömét. A találkozó legeredményesebbje Bojana Radulovics 13 gólt lőtt.

A csapat szerdán, 19 órai kezdettel Németország ellen lép pályára.

Mocsai Lajos: "A nyitómeccs mindig nagyon fontos, általában több a hiba is az elvártnál. De ne felejtsük, nyolc vb-újoncunk lepett ma pályára.Gyakorlatilag minden úgy alakult, ahogy terveztük: nyitott védekezésre, és szorosabb első félidőre számítottunk."

Moussa Camara, az elefántcsontparti válogatott kapitánya: "Jó mérkőzést játszottunk, sajnos kevés idő, mindössze két hét jutott a felkészülésre, s nem segített bennünket az otthoni politikai helyzet sem."