Vágólapra másolva!
Bár féltettük a magyar nőikézilabda-válogatottat a Szlovénia elleni csoportmérkőzéstől, a lányok alaposan rácáfoltak a kétkedőkre, s a világbajnokság harmadik napján 38-25-ös győzelmet arattak. A mérkőzés hőse a kiválóan védő Pálinger, illetve a tizenegy gólos Radulovics és a tíz találatig jutó Ferling volt.

Pincési László helyszíni jelentése Csáktornyáról

16. nőikézilabda-világbajnokság, D csoport, 3. forduló:
Magyarország - Szlovénia 38-25 (20-17)
Cakovec, 600 néző
vezette: Hansson, Olsson (svédek)
gól: Radulovics 11/4, Ferling 10, Lovász 4, Kirsner 5, Siti 2, Pigniczki 2, Görbicz 1, Kulcsár 1, Tóth 1, Mehlmann 1, illetve Oder 10/2, Doler 5, Ilic 4, Freser 3, Ceckova 2, Gyerepaszko 1
hetes: 5/4, illetve 4/2
kiállítás: 16, illetve 16 perc

Nem sok ideje maradt a magyar nőikézilabda-válogatottnak arra, hogy rágódjon a németektől elszenvedett vereségen, a szerdai, 30-27-es zakó után újabb rivális, ezúttal a százszázalékos Szlovénia volt a Mocsai-csapat ellenfele. Déli szomszédunk eddigi produkcióját nehéz lett volna nyugodt szívvel értékelni, ugyanis az első napi, Kína feletti győzelmet beárnyékolta az Elefántcsontpart elleni szerencsétlenkedés - főleg annak ismeretében, hogy a Dánia-Kína meccsen látszott, az ázsiaiak nem egyszeri kisiklásáról lehet csupán szó.

Marta Bon, a szlovén válogatott szakvezetője bevallotta, a vártnál sokkal rosszabbul játszottak tanítványai, ráadásul az afrikaiakon látszott, a francia bajnokságban edződnek. Tanja Oder, a csapat egyik legjobbja ennél messzebbre ment, mikor azt fejtegette, csütörtökön még nehezebb meccs vár rájuk, s meglepetésre készülnek a magyarok ellen.

Mocsai kapitány gondjai nemhogy megoldódtak volna, inkább szaporodtak, Szrnka Hortenzia vizelete véres volt, emiatt kórházba kellett szállítani kivizsgálásra - szerencsére a mérkőzést a lelátóról már végignézhette. Marczinka Zoltán, a csapat edzője elmondta, nagyobb szerephez juthat ezáltal Tóth Tímea és Ferling Bernadett, kétségtelen, egy újabb lövő elvesztése, hozzávéve Farkas Ágnes állapotát, nem nevezhető túl jó előjelnek.

A nézőtéren mindkét szurkolótábor erősített, a szlovének buszokkal (és dobokkal) érkeztek Csáktornyára, szerencsére a magyar tábor majdhogynem kiegyenlítette az erőviszonyokat. Igaz, német és dán kollégák meglepetten kérdezték: a sportág kevésbé népszerű, esetleg a szerdai vereség miatt ennyire kevés a magyar drukker?



Marta Bon időt is kért, rendezte a sorokat, s bizonyára jó tanácsokkal szolgált, mert két perc alatt Doler, Freser és Oder faragott a hátrányon, s a svéd játékvezetők is produkálták magukat, pillanatok alatt kiállították Bohust, Sitit, majd Kirsnert.

Blacha naplója

A német válogatott beállósa, Kathrin Blacha érdekes vállalkozásba fogott, és egy német honlapnak saját vb-naplóval rukkolt elő. Beleolvasgattunk, mit is érzett a magyarok elleni győzelemkor. "Szenzációs napon vagyunk túl, győztünk a magyarok ellen, nem is titkoltuk a találkozó után örömkönnyeinket. Az első félidőben rengeteg buta és könnyű hibát vétettünk, de a szünetben azt beszéltük, jobbak vagyunk, megcsináljuk. S lám, a második félidőt hattal nyertük."



A második játékrészt úgy tűnt, rosszul kezdi az együttes, Görbicz kisbüntetése ellenére azonban Pigniczki gyors labdaszerzés után növelte az előnyt, s mivel a szlovénok nyolc percig nem találtak be Pálinger kapujába, az előny 25-17-re nőtt. A 7-1-es roham lezárásaként a szlovén szakvezetés kikérte idejét, de az összeomláson ez már nem segített.

Húsz perc alatt mindössze három gólra futotta a szlovén erőből, 33-20-nál Oder ugyan háromszor még betalált, de innen talán még emberhátrányból sem lehetett volna elveszíteni a meccset. A vége 38-25 lett, ezzel a csapat ismét saját kezébe helyezte sorsát a továbbjutást illetően. A pénteki szünnap után szombaton Kína következik.

Marta Bon, szlovén szövetségi kapitány: "Gratulálok Mocsai kollégának a győzelemhez, jobbak voltak a magyarok, mi semmit sem tudtunk megvalósítani terveinkből. Sajnos a védekezésünk és kapusteljesítményünk volt a gyenge pontunk."

Mocsai Lajos: "Szerencsére a magyarok jó szokása, hogy nagy nyomás alatt képesek a jó teljesítményre. Tegnap megbeszéltük a német meccs tapasztalatait, elemeztük a statisztikákat, videóztunk. A női kézilabda sajátossága, hogy ha egyik nap rosszul játszik egy csapat, a másik napon képes sziporkázni. Úgy döntöttünk, erre a vébére már feladjuk a hatos zónát, s a fiatalokkal a nyitott, agresszív, támadójellegű védekezést fogjuk végigcsinálni."