Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott a németek elleni fiaskóval gödörbe, a Szlovénia elleni sikerrel ismét a hullámhegy csúcsára került. Amennyiben Pálingerék nyernek szombaton Kína és vasárnap Dánia ellen, biztosan pontokkal jutnak a rijekai középdöntőbe. A másik csoportból Norvégia, Románia és Ukrajna továbbjutása várható, ami biztos, a körbeverés miatt egyik sem juthat négypontos, vezető pozícióhoz.

Pincési László jelenti Csáktornyáról

"Egyszerűen tudtuk, nyernünk kell, ennek megfelelően készültünk fel a találkozóra. Ráadásul mindent meg tudtunk valósítani azokból a tervekből, amelyeket az öltözőben megbeszéltünk" - nyilatkozta boldogan Ferling Bernadett a Szlovénia elleni 38-25-ös győzelmet követően, s már rohant is a hideg sajtótájékoztatóról a meleg öltözőbe. A "szervezés bajnoka", Csáktornya ugyanis egy alapvetően folyosóként funkcionáló sajtószobát rendezett be, s bár hivatalosan a találkozók után 20 perccel sajtótájékoztatónak kellene következnie, ezt mindössze a magyarok veszik komolyan. Azaz mire a szlovénok előkerültek, Ferling már a zuhany alatt állt.

Meg is érdemelte - ezúttal nem a fejmosást -, hiszen a csapat százszázalékos fordulatot produkálva kézilabda-varázslatot mutatott be csütörtök este. Kellett is a győzelem, bár vereséggel sem veszett volna még el a továbbjutás esélye, két zakó és egy pihenőnap után csodát várni egy mélyponton lévő társaságtól túlzott elvárás lett volna.

Szerencsére feltételes módot kell használni, az együttes ugyanis sziporkázott, ahogy Marczinka Zoltán edző fogalmazott, a lányoknak nagy tartásuk van, s jobb csapat ez annál, mint amit a németek elleni eredmény mutat. A keret két betegje közül Szrnka számára az orvosok két nap szigorú pihenőt írtak elő, de elképzelhető, még szombaton sem lép pályára egyrészt betegsége, másrészt az ázsiaiak sok mozgáson és nyitott védekezésen alapuló stílusa miatt.

"Farkas Ágnes napok óta nem tud edzeni, Szlovénia ellen megbeszéltük, leül a kispadra, csapatkapitányként ott áll a társak mögött, s ha kell, akár játékával próbál is segíteni" - mondta Mocsai Lajos, aki elárulta, a hatos zónát nem érdemes erőltetni, innentől kezdve a fiatalokkal a nyitott védekezést fogja erőltetni.

A pénteki pihenőnapot olyannyira komolyan vette a szakvezetés, hogy az eredetileg kijelölt reggel nyolc órai edzést visszautasította, mondván, túl korai, inkább pihenjenek a lányok. "Csütörtökön is kilenckor edzhettünk volna, ezért inkább pihenőnapot rendeltem a lányoknak, benne 45 perces sétával és 50 perces taktikai felkészüléssel az esti, szlovén meccsre" - mondta Mocsai mester, aki pénteken 17 órára kért és kapott termet a délelőtti edzés pótlására.

Kell is kicsit mozogni, Kína ugyanis két gyengébb meccs után, akklimatizálódva az európai környezethez nagyon meglepte a német együttest. A félidőben még 17-15-re a keletiek vezettek, Wang, a világ legjobbjának választott irányító szenzációsan vezényelte az együttest. A második félidő elején Blacha és Wörz 2-2 találatával a németek fordítottak, s bár Ju kapus kiválóan, 50 százalékosan védett, illetve az 53. percre ismét egál, 27-27 lett az állás, a hajrát a németek jobban bírták, s Jurack klasszisa (az utolsó négy német találat az ő nevéhez fűződött) eldöntötte a meccset (30-28).

Ami ezután következett, az felért egy világszenzációval. Elefántcsontpart parádés játékkal, mondhatni néha leiskolázva olimpiai bajnok ellenfelét, Dániát, 11-10-es vezetéssel mehetett öltözőbe, ám végül kikapott 24-21-re. A dán sikerben nagy része a volt a sokat tévedő brazil játékvezetőknek, akik egyszerűen alkalmatlanok világversenyen való szereplésre.

Hogy mi várható a csoportban az utolsó két meccsen? A magyar együttes elméletileg egy győzelemmel már középdöntős lehet, két sikerrel pontot is visz magával. Sőt, ha Elefántcsontpart fejlődését nézzük, nem vicc, de van esélye Németország ellen szombaton. Ha megtörténne a csoda, akkor az utolsó napon Sitiék akár csoportelsők is lehetnek, s ha a németek még egyet buknak, akkor akár négy pontot is lehetne vinni a középdöntőbe.