Vágólapra másolva!
Erőt és hitet adó sikeren van túl a magyar nőikézilabda-válogatott, amely most már csak akkor juthat ki az athéni olimpiára, ha a legjobb öt között végez a horvátországi világbajnokságon. Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata vasárnap este Csáktornyán kiütéses, 29-19-es győzelmet aratott ki-ki mérkőzésen az ötkarikás és Európa-bajnok, biztos athéni résztvevő Dánia felett, s ezzel középdöntős lett.

Örömteli, hogy az együttes egyre jobb formát mutat, a németek elleni vereséget követően csupa szép diadal következett, sorban Szlovénia, Kína és Dánia ellen. Ráadásul a betegeskedő Farkas Ágnes és Szrnka Hortenzia is egyre jobban érzi magát, s nyeri vissza erejét.

A szakvezető szerint a jó védekezéssel sikerült meglepni az ellenfeleket. "Ha a hátsó alakzat jól működik, és a kapus is jó teljesítményt nyújt, akkor sokkal könnyebb a támadók dolga. Már csak azért is fontos ez, mert ha az ellenfélnek van ideje visszazárni, akkor bizony nem megy gördülékenyen a játék. Többfajta védekezési kombinációt gyakoroltunk, s adott szituációnak megfelelően változtatunk a mérkőzések alatt is" - mondta Mocsai, aki bízik abban, hogy a folytatás hasonlóan jó lesz.

Hozzátette: a középdöntő előtt nem érdemes számolgatni, mert a mezőny nagyon szoros még, csupán két pont a különbség a pillanatnyilag legjobban álló ukránok és a hatodik románok között. "Az biztos, hogy mind a következő három összecsapás nagyon kemény lesz. Meg kell harcolni a sikerért, az olimpiai jegyeket nem adják olcsón. Ha végre mindenki egészséges lesz, akkor megvalósíthatjuk a célt, és a legjobb öt között végezhetünk. A dánok elleni diadal erőt kell hogy adjon mindannyiunknak. S még egyszer szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy eljöttek miattunk Csáktornyára, és felejthetetlen hangulatot varázsoltak a csarnokba" - mondta a kapitány.

A még versenyben maradt 12 csapat hétfőn utazott. A franciák, a szerb-montenegróiak és a spanyolok Splitből, a címvédő oroszok, a dél-koreaiak és az osztrákok Porecből Zágrábba, míg a magyarok, a németek és a szlovénok Csáktornyáról, a norvégok, az ukránok és a románok pedig Károlyvárosból Fiumébe tették át a székhelyüket. A magyarok kedden Romániával, szerdán a vb-második Norvégiával, csütörtökön pedig a jelenleg az élen álló Ukrajnával találkoznak.

Pálinger Katalin, aki káprázatos védéseivel érdemelte ki a mezőny legjobbja elismerést, megjegyezte: nem szabad hátradőlni, a dánok elleni siker jó dolog ugyan, de sok még a tennivaló. "Az első részcélt teljesítettük, továbbjutottunk a csoportból, de most már tudjuk, csak magunkban bízhatunk, nincsenek már a dánok, akik esetleg segíthettek volna, ha mi nem zárunk jó helyen. Ha kedden győznénk, akkor már egy riválissal kevesebb lenne."