Vágólapra másolva!
Az Euroleasing-Orsi Sopron nőikosárlabda-csapata hazai pályán vereséget szenvedett a címvédő orosz Jekatyerinburgtól az Euroliga 8. fordulójában. A férfi Ek-ban a  Debreceni Vadkakasok csapata is otthon kapott ki a német MBC Weissenfelstől.

Euroliga, A csoport, 8. forduló:
Euroleasing-Orsi Sopron - UMMC Jekatyerinburg (orosz) 44-62 (9-20, 13-16, 15-9, 7-17)
Sopron, 1500 néző
vezette: Lukes (cseh), Cukalovic (szerb-montenegrói)
pontszerzők: Kovacevic 18/3, Zakaljuzsnaja 8, Horváth 7, Vesel 5, Vajda 3/3, Seres 2, Bielikova 1, illetve Milton 14/3, Griffith 14, Abroszimova 10/3, Gusztyilina 7/3, Oszipova 6, Hazova 5/3, Dixon 4, Penicheiro 2

Az októberi "odavágón" Jekatyerinburgban 27 pontot szóró amerikai Milton triplája rossz előjel volt a hazaiak számára, hiszen az ellenfél csakhamar 8 pontos előnyre tett szert. Az ötlettelen, esetleges soproni támadásokra rendre pontos válasz érkezett.

Dávidék kikaptak a spanyol háziderbin

A férfi Euroliga hatodik fordulójában spanyol házirangadót rendeztek, ezen a hazai bajnokságban százszázalékos teljesítménnyel vezető Tau Cerámica - Dávid Kornél csapata - Valenciában 84-71-re kikapott a Pamesa együttesétől. A magyar center-bedobó 7 pontot szerzett. A Tau mérlege 3/3, a Pamesáé 5/1.



Térfélcsere után a szerb dobógép, Kovacevic próbált fazont adni az Orsi játékának, de ő is sokat hibázott. A hazai kísérletek hatékonyságát mutatja, hogy a harmadik negyedben Natalia Hejkova együttese 6 perc alatt mindössze 6 pontig jutott. Ezt követően azonban Vajda hármasával, 35-42-nél ismét visszatért a remény.

A záró felvonásban egy újabb Milton-tripla lehűtötte a kedélyeket, s kisvártatva megint 10 pont fölé nőtt a hátrány. A hajrában az elfáradó soproniak teljesen szétestek, így az egyre inkább formába lendülő címvédő megérdemelten vitte el a 2 pontot. Az összecsapás legjobbja az uráliakat erősítő amerikai Yolanda Griffith lett.

A 4-4-es mérlegnél tartó soproniak - akik így nem tudtak visszavágni az oroszországi 75-50-es vereségért - egy hét múlva a szlovákiai Rózsahegyre látogatnak.

Vajda Anna (két játéknappal ezelőtt a forduló legjobbjának választották, most csak a 27. percben került pályára, összesen 7 percet játszott): "Ne engem kérdezzen, hogy miért nem játszottam többet, ez az edző kompetenciája."

Natalia Hejkova, a Sopron szlovák edzője: "Most jobban játszottunk, mint kint, Jekatyerinburgban".

Török Zoltán ügyvezető: "Nekirohantunk az ellenfélnek, s visszapattantunk róluk. Amikor a három amerikai, a portugál Penicheiro és Abroszimova volt a pályán, nem volt esélyünk, amikor az oroszok alkották a vendégek ötösét, tartottuk a lépést. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy az Európa-bajnokkal egálban vagyunk, a világbajnokkal még nem. De nekünk ebben az évadban a tanulás a célunk, nem az eredmények hajszolása. Egyébként úgy tudom, Kalmanovics még egy amerikait szerződtet a közeljövőben a Dixon, Milton és Griffith mellé, akik közül egyébként utóbbi kettő grúz útlevéllel is rendelkezik".

Zoran Visic, a Jekatyerinburg szerb edzője: "Négy forduló után két győzelem mellett két vereség volt a mérlegünk, akkor azt mondtam a lányoknak, nincs több könnyelműsködés, minden további vereség pénzbüntetést von maga után. Azóta négyből négyet nyertünk. Egy Euroliga-győztes nem lazíthat.

Sabtaj Kalmanovics klubtulajdonos: "Tulajdonképpen sima meccs lett volna, ha nem zárkózik fel a Sopron hét pontra a harmadik negyedben.

Szvetlana Abroszimova, a mezőny egyik legjobbja: "Engem most az Euroliga mellett legalább annyira izgat, hogy ott legyek a válogatottban. Persze ez valószínűleg csak akkor lehetséges, ha Vagyim Kapranov edzőt leváltják".

Ch. Gáll András