Vágólapra másolva!
Őrült izgalmak közepette, pazar játékkal szenzációs, 40-38-as győzelmet aratott a magyar nőikézilabda-válogatott Korea ellen a horvátországi világbajnokság elődöntőjében. A fináléban a magyar válogatott Franciaországgal találkozik. A nap első mérkőzésén kiderült, Spanyolország végzett az ötödik helyen, s jutott ki az olimpiára, miután 27-25-re legyőzte Norvégiát.

Pincési László helyszíni tudósítása Zágrábból

16. nőikézilabda-világbajnokság, elődöntő:
Magyarország - Koreai Köztársaság 40-38 (22-19)
Zágráb, 3000 néző
vezette: R. Methe, B. Methe (németek)
gól: Radulovics 8/3, Lovász 7, Kirsner 6, Kulcsár 6, Farkas 5, Görbicz 4, Ferling 3, Tóth T. 1, illetve Szeong Ok Oh 9, Szun Jung Huh 5, Wu 4, Jang 4, Lim 4/2, Szang Eun Li3/2, Mjung 3, Csoj 3, Gong Ju Li 3
hetes: 4/3, illetve 5/4
kiállítás: 12, illetve 6 perc

Zágrábba érkezve az ember ismét elcsodálkozhat azon, vajon az érkező szurkolók képesek lesznek megtalálni a Dom Sportovát, azaz "sport otthonát". Talán a tájékozódási futók is eltévednének a 800 ezer fős város forgatagában, mert se az nem jelzi semmi, hogy merre található a létesítmény, se azt, hogy egyáltalán valamiféle sporteseményt rendez az ország. Ez a kaotikus állapot volt tapasztalható Rijekában, ez vár a kiutazó magyarokra Zágrábban is. (Egy jó tanács a kocsival érkező szurkolóknak: kövessék a Panorama Hotel tábláit, s nem tudnak eltévedni, a luxusszálloda a csarnok tőszomszédságában fekszik.)

A horvátok eléggé visszafogottak, hiszen csapatuk kiesett, lassan az is megkérdőjelezhető, vajon népszerű sportág-e náluk a kézilabda. Az biztos, most a csapból is sí folyik, poszteren és ásványvizes palackon Janica Kostelic képmása mosolyog vissza ránk, a csarnok előtt pedig igazi, piaci a hangulat, természetesen a sífelszerelés-árusok foglalnak el mindent.

A forgatagban sétáló magyar kézilabdázókat pillanthattunk meg szombaton délelőtt, s összefutottunk Dr. Tállay András csapatorvossal is, aki arra a kérdésre, hogy szolgál a játékosok egészsége, annyit válaszolt: "Aki nem beteg, az sérült!"

Véleménycsokor
Győztesek és vesztesek, kapitányok és főszereplők.
Részletek>>>


A 7. percben 6-4-re, a 19. percben 15-12-re húzott el Korea, Mocsai Lajos időt is kért, a védekezés visszarendeződött a hatosfalas szisztémára, így játéklehetőséghez jutott Tóth Tímea és Farkas Ágnes is, utóbbi hamarosan váltotta támadásban Ferlinget.

A 25. percben még mindig a remek lábmunkával rendelkező ázsiaiak vezettek (17-19), az utolsó öt perc azonban valódi parádét és egy 5-0-s magyar szériát eredményezett. Lovász kettő, Radulovics, Farkas és Görbicz egy-egy góljával 22-19-es magyar előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

"Nyugi, nyertek" - mondta Szabó Edina, a Cornexi edzője az izgatott magyaroknak a sajtóhelyen, ám második játékrészt nem kezdte jól az együttes, egy perc alatt kapott két gólt, Kirsner pedig egy kétperces büntetés gyűjtött be. Szerencsére emberhátrányban Lovász kétszer is megtréfálta Oh kapust (24-22). A 35. percben paprikás lett a hangulat: a gólszerző Kulcsárt a koreai kapus fejbe rúgta, ám hiába a tiltakozás, a német testvérpár továbbot intett.

A 41. percben 27-25-ös magyar előnynél a koreaiak időt kértek (reméltük, ez megnyugtatja a német bírókat is), Sirina fantasztikusan védett szélről és ziccerből nem lehetett neki gólt lőni. Farkas harmadik találatával az utolsó negyedórának 31-28-ről vágott neki az együttes. Egy hetes erejéig visszajött Pálinger, ki is védte, a másik oldalon Radulovics büntetett, s a 49. percben már négyre nőtt az előny (33-29).

Újabb három perc, máris 34-33, ám Görbicz kicsavart testhelyzetből, alulról elengedett bombája védhetetlennek bizonyult, Kirsner sem hibázott, az 54. percre ismét visszaállt a három különbség (36-33). Hogy ne nyugodjunk meg, Szeong Ok Oh pillanatok alatt egyenlített (36-36), ám a világbajnokságon először komoly szerephez jutó Farkas megmutatta, miért is kell a csapatba, pazar góljával 38-36-ra alakult az állás.

Közönség és csapat egymásra találva fergeteges örömünnepet varázsolt a csarnokba, a hajrában még Kirsner bevágta hatodik gólját, beállítva a 40-38-as végeredményt. Magyarország nyolc év után ismét világbajnoki döntős!