Vágólapra másolva!
A horvátországi nőikézilabda-világbajnokság döntőjének végjátéka, pontosabban a rendes játékidő utolsó 443 másodperce talán örökre megfejthetetlen rejtélye marad a sport históriájának. Értelmes magyarázat aligha adható arra, miként volt képes bő hét perc alatt hétgólos előnyt eltékozolni az addig nagy technikai és taktikai fölényben játszó magyar válogatott a padlóra került franciák ellen. A hogyanra ugyan a handnews.blogspot.com nevű dán kézilabda-szakhonlap sem képes megnyugtató választ adni, mégis tanulságos a portál - "Mi romlott el?" című -  elemzése, amit az alábbiakban szöveghű fordításban közlünk.

Kézilabda 2003

Senki sem tudja biztosan, mi történt a magyar válogatottal Sydneyben, amikor a döntő második félidejében Dánia hatgólos (16-22) hátrányból fordított. Mocsai néhány döntése minimum megkérdőjelezhető volt, azonban ami a legutóbbi olimpiai fináléban történt, az mégsem minősíthető katasztrófának, hiszen minden csapatnál bekövetkezhet rövidzárlat. Ami viszont Zágrábban történt 2003. december 14-én, az más kategória. Három szó illik rá: csőd, áramkimaradás, összeomlás. De hogy valójában miért is romlott el az addig hibátlanul működő gépezet, arra roppant nehéz rájönni. Idő előtti ünneplés? Hanyagság? Figyelmetlenség? Rossz edzői döntések? Egyszerű balszerencse? Vagy a franciák megalkuvást nem ismerő küzdeni tudása? Valószínűleg ezek kombinációja.

Az alábbiakban pergessük le az utolsó 7 perc 37 másodperc eseményeit:
52.23 - Farkas álompasszából Görbicz gólt szerez. 25-18!

52.56 - Jacques-Szabó Melinda szépít (25-19), miközben Ferling durván faultolja. Piros lap, Ferlingnek a harmadik, végleg elhagyja a pályát. Magyarország elveszíti egyik legjobbját, egy fölösleges és értelmetlen szabálytalanság következtében. HIBA!

53.21 - Farkas négyet lép a labdával, a bíró sípol. Elveszik a labdát, jogos döntés. HIBA!

53.44 - Farkas jobbra cselez Korfanty előtt, aki ellopja a labdát. HIBA!

54.11 - Cano gólt lő (25-20), amiért senki sem hibáztatható.

54.38 - Farkas légpassza Kirsnernek, kínai figurából csodálatos gól! 26-20. 5 perc 22 másodperc van hátra.

54.50 - Villámgyors kontra, Bohus nem tudja szabályosan szerelni Rollandot, 7 m-es, gól (26-21), kétperces kiállítás. HIBA!

55.14 - Görbicz kockázatos passzát elcsípik a franciák. HIBA!

55.26 - Pálinger, a mezőny legjobbja káprázatosan védi Tervel ziccerét, de aztán - emberhátrányban! - reménytelenül hosszú indítást kísérel meg. A franciák elcsípik a labdát, és a kontrából Korfanty gólt szerez (26-22). HIBA!

56.02 - Görbicz megint rizikós passzra vállalkozik, a labda a franciáké, Korfanty gyors lerohanás végén a hálóba lő. (26-23). HIBA!

56.23 - Mocsai időt kér. Jó húzás, de vajon nem kellene lecserélni a megzavarodott Görbiczet?

56.32 - Lovász nagy helyzetben a kapufát találja telibe, Rolland az ellentámadást góllal fejezi be. (26-24)

57.07 - Görbicz átverekszi magát a francia védőfalon, és gólt szerez. Újabb kockázatos akció, ami ezúttal bejön. (27-24). Az ellentámadásnál Cano kidobja a labdát a pályáról, Görbicz diadalmasan magasba emeli karjait, megvan a meccs!

57.43 - Vagy mégsem? Mindössze tíz másodperc telik el a magyar támadásból, Farkas azonban érthetetlenül siet: Kirsnert akarja helyzetbe hozni, a passz rossz, ellentámadás, Rolland tovább faragja a hátrányt. (27-25). HIBA!

58.21 - Remek, biztonságos magyar támadás, Delerce durvaságáért kiállítást érdemelne, mégsem állítják ki, Görbicz zseniális labdáját Kulcsár a beálló helyéről értékesíti (28-25). 99 másodperc van hátra, az előny három gól, innen még lehet veszíteni?!

58.41 - Lovász blokkolni próbálja Lejeune-t, a labda a szabadon álló Delerce-hez kerül, gól. (28-26). Kollektív HIBA!

59.17 - Görbicz a hálóba talál, de négyet lép a labdával. Játékvezetői sípszó, helyes döntés, Kirsner szabadon állt a bal szélen, oda kellett volna passzolni. HIBA! (Megjegyzendő, hogy a visszajátszást látva úgy tűnt, Görbicz nem követett el lépéshibát - a szerk.)

59.27 - Farkas tétovázik, nem állítja meg Rollandot, aki Canóhoz tud passzolni. Gól (28-27). Borzalmas védekezési HIBA!

59.43 - Farkas szabaddobást erőszakol ki, remek megmozdulás. Már csak 13 másodperc van hátra, a labda a magyaroknál marad.

59.51 - Görbicz érthetetlen módon cselezni akar egy francia játékostól húsz centire, elveszíti a labdát, ahelyett, hogy Farkashoz játszana, aki a kapu előtt üresen álló Kirsnert hozhatná helyzetbe. HIBA!

59.55 - Rossz francia passz a gyors lerohanás közben, Lovász megpróbálja megfogni a labdát, ahelyett, hogy kiütné az oldalvonalon túlra. Kicsúszik a kezéből. HIBA!

59.58 - Pecqueux-Rolland zavartalanul eljuthat a hatos vonalig, senki sem akadályozza, ott viszont Görbicz kétségbeesésében nyakánál fogva lerántja. 7 m-es, piros lap, a magyar csapat irányítója végleg elhagyja a pályát. Az időn túli büntetőt Lejeune révén értékesítik a franciák. (28-28). HIBA!

A hosszabbításban már csak egy csapat van a pályán...

Szóval, hol is romlott el?! Megannyi hiba Görbicz és Farkas részéről, melyek közül Görbicz utolsó bakija a legborzalmasabb. Ferling piros lapot érő durvasága is rémes, miként Farkas beállítása Ferling helyére. Farkas roppant bizonytalannak tűnt, mint akinek baj van az önbizalmával. Radulovicsot - aki 52 percen keresztül ellenállhatatlanul játszott - a végén követő emberfogással teljesen kikapcsolták a franciák. Bohus is hozzátette a magáét egy fölösleges kiállítással, ráadásul nem tudta tartani Rollandot. Még a csodálatos Pálinger is eldobott egy labdát...

A franciák hősies küzdeni tudása elvitathatatlan. De az ember képtelen szabadulni a gondolattól: a magyarok ezüsttálcán nyújtották át nekik az aranyérmet.

A dán honlap All-Star csapatában nem kevesebb, mint négy magyar játékos kapott helyet:

Kapus: Pálinger Katalin (magyar)
Balszélső: Tanja Oder (szlovén)
Balátlövő: Olena Cigica (ukrán)
Irányító: Seong-Ok Oh (koreai)
Jobbátlövő: Bojana Radulovics (magyar)
Jobbszélső: Lovász Zsuzsanna (magyar)
Beálló: Kulcsár Anita (magyar)

Néhány kiragadott mondat az értékelésből:
Pálinger nem csupán pazar védési százalékával (42%) emelkedett ki, hanem azzal is, hogy kritikus pillanatokban hárított. A döntőben mindent elkövetett azért, hogy Magyarország legyen a világbajnok. Nem miatta veszített a csapat.

Irányítóban Seong a bronzmeccsen nyújtott játékával előzte meg Görbiczet. Utóbbi technikai értelemben varázsló, ám húszévesen még tapasztalatlan, és ez a körülmény az aranyérembe került a magyaroknak. Az egyetemes kézilabda legnagyobb tehetsége, ugyanakkor két lábon járó rejtély...

Bojana Radulovics jobbátlövőben vitathatatlan választás. Ha nem tud távolról bombagólt lőni, akkor biztos kézzel találja meg a falban a beállót. Ellenállhatatlan.

A jobbszélső posztján sem lehetett probléma: Pavlikné Lovász Zsuzsanna kiemelkedett a mezőnyből. Sőt: általában ő volt a legjobb szélső, a baloldaliakat is beleértve. Hihetetlen statisztikai adat: a vb során tízszer törhetett kapura gyors leindításból, és mind a tíz lehetőségét értékesítette!

Kulcsár Anita volt a magyar csapat egyik fő fegyvere támadásban. A beálló posztján 42 alkalommal tudott kapura lőni, és 37-szer be is talált. Plusz kiharcolt 19 büntetőt. Tény, hogy egydimenziós játékos, ugyanis védekezésben Bohus helyettesítette.

Érdemes leírni a vb hivatalos All-Star csapatát:

Kapus: Valerie Nicolas (francia)
Balszélső: Tanja Oder (szlovén)
Balátlövő: Olena Cigica (ukrán)
Irányító: Görbicz Anita (magyar)
Jobbátlövő: Bojana Radulovics (magyar)
Jobbszélső: Sun-Hee Woo (koreai)
Beálló: Isabelle Wendling (francia)

Ch. Gáll András