Vágólapra másolva!
A csehek elleni győztes nyitány után Izland ellen is nyert a férfikézilabda-válogatott (32-29), így a szlovéniai Európa-bajnokság második csoportmérkőzését is sikerrel teljesítve bejutott a középdöntőbe. A szlovénok elleni, vasárnapi rangadó tétje a csoportelsőség, illetve a következő szakaszba vitt pontok száma lesz.

6. férfikézilabda-Eb, C csoport, 2 forduló:
Magyarország - Izland 32-29 (15-15)
Celje, 3000 néző
vezette: Dragan Nachevski, Marjan Nachevski (macedónok)
gól: Diaz 9, Mocsai 6/2, Buday 5/1, Kertész 3, Laluska 3, Iváncsik 3, Mezei 2, Pásztor 1, illetve Stefansson 8/2, Garcia Padron 7, G. Sigurdsson 5, Gudjonsson 4, Sigtrygsson 3, E. Jonsson 1, Johannesson 1
hetes: 4/3, illetve 3/2
kiállítás: 10, illetve 10 perc

Hiába reménykedett magyar szurkoló és szakvezető egyaránt, Skaliczki László szövetségi kapitánynak nem kellett sokat gondolkodnia azon, a 16-os keretből kit ültessen a lelátóra. Mohácsi Árpád lázas betegsége miatt még mindig csak nézőként van jelen a szlovéniai Európa-bajnokságon, ugyanis kihasználva az EHF nyújtotta lehetőségeket, nem nevezték - hátha nem épül fel, s akkor otthonról még lehet hozni új embert. A másik hiányzó Nagy László volt, aki a csehek ellen csuklósérülést szenvedett, s nem léphetett pályára.

A spanyol felmenőkkel rendelkező Garcia Padron két gyors góllal tette le névjegyét, a magyar válogatott csupán a hatodik percben, Buday hetesével tudta először átvenni a vezetést (4-3). A lehetőség adott volt a nagyobb különbség kiharcolására, ám Sigfus Sigurdsson kiállítását nem tudta kihasználni a csapat.

Skaliczki László nyilatkozata

"Bár a forgatókönyv hasonló volt, mint csehek ellen, vagyis 50 percig biztosan vezettünk, és utána mégis szoros lett, most azonban nem arról volt szó, hogy kiengedtünk volna. A záró szakaszban kétszer ember-hátrányba kerültünk, és az ellenfél ezt jól használta ki. Fontos volt, hogy Nagy - aki vasárnap már minden bizonnyal szerepelni tud - kiválásával mások vállalták át a góllövést, főleg Diaz és Mocsai volt eredményes kritikus pillanatokban. A védekezésben nagyon jók voltunk, sikerült megakadá-lyozni a bejátszásokat. A lényeg, hogy sikerrel vettük az első kört, és már bizto-san a középdöntőben vagyunk, ráadásul nem pont nélkül. Erre az alapra már lehet építkezni."



A negyedóra alatt kiharcolt kétgólos előny felpaprikázta az északiakat, Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány sárgát "harcolt ki" magának, Buday darabokra szaggatta az ellenfél hálóját, Stefansson pedig hetesből a lécet bombázta (10-7).

Mire kicsit hátradőlhetett volna a csapat, a Ciudad Real jobbátlövője, Stefansson megmutatta, hogyan kell a védelem fölé emelkedni, s kiszolgáltatott helyzetbe hozni Szathmárit, majd amikor a 22. percben Sigtryggsson egyenlített (11-11), Skaliczki László időt is kért.

De hiába állt a kapuba Fazekas, Stefansson ellen ő is tehetetlennek bizonyult, így a 23. perc végén újra izlandi előnyt mutatott az eredményjelző (11-12.). Az utolsó hét perc őrületében akár előnnyel is zárhatta volna a csapat a félidőt, Laluska bombájával 15-14-re még nálunk volt az előny, ám az utolsó pillanatokban Gudjon Sigurdsson látványos szélsőgólja 15-15-ös döntetlent eredményezett.

A második játékrészt Diaz alulról eleresztett gólja vezette be, Buday viszont már nem volt ilyen szerencsés: ami az első játékrészben bejött a Fotex irányítójának, azt a második harminc perc elején nem, Reynisson kapus ugyanis "ülve" fogta ezeket.

A védekezésben sokat javult a csapat, a kiszorított támadók távoli lövéseit Fazekas jó érzékkel hárította, s amikor Sigfus Sigurdsson (hogy többet a nevét se keljen említeni) megkapta harmadik kiállítását, s az ezzel járó piros lapot, megtört az ellenfél.

Óvtak a spanyolok

Spanyolország megóvta a Horvátország ellen játszott mérkőzését, mert a csapat vezetői úgy vélik, hogy ellenfelük győztes gólja időn túl esett. A B csoport csütörtöki rangadóját a világbajnok horvátok 30-29-re nyerték, ám a találatot szinte a találkozó végét jelző dudaszóval egy időben - a spanyolok szerint az után - lőtte Ivan Balic. A Frank Lemme, Bernd Ullrich birópáros azonban a heves reklamálások ellenére megadta a gólt. Az óvásról az európai szövetség (EHF) fegyelmi bizottsága dönt.
(MTI)


27-21-nél, tíz perccel a találkozó vége előtt ismét holtpont következett be a magyarok játékában, az 52. percben Skaliczki mesternek időt is kellett kérnie, hiszen Mezei kiállítását három góllal büntette az ellen (27-24).

Az utolsó hét percben Mocsai Tamás vállalta magára a befejező szerepet, s bár 30-25-ről még sikerült egy idegtépő hajrát produkálni - benne egy kihagyott Buday-büntetővel és Iváncsik-ziccerrel-, a végén Fazekas bravúrjaival sikerült a győzelem.

A 32-29-es sikerrel a magyar csapat már biztosan középdöntős, a csoportrangadóra vasárnap, a házigazda szlovének ellen kerül sor.

a csoport másik mérkőzésén:
Szlovénia - Csehország 37-33 (15-18)

D csoport
Franciaország - Szerbia-Montenegró 23-20 (13-7)
Németország - Lengyelország 41-32 (21-13)

Pincési László