Társoldalunk:

A Sopron megszakította a PVSK veretlenségét

A jelenleg zajló nőikosárlabda-bajnokság talán legnagyobb szenzációja, hogy az alapszakasz vasárnapi, utolsó fordulójában a címvédő MiZo-Pécsi VSK hazai pályán kikapott az Euroleasing-Orsi csapatától. Az 57-58-as eredménnyel a baranyaiak kétéves hazai bajnoki veretlensége szakadt meg, jóllehet az eredménynek nem volt befolyása a végeredményre: a Pécs három pont előnnyel vezeti a tabellát a Sopron és az ugyanúgy álló Szolnok előtt.

Natalia Hejkova, a Sopron szlovák edzőnője, aki néhány éve két Euroligát is nyert akkori csapatával, a Ruzomberokkal, a Pécsről Sopron felé tartó csapatbuszról nyilatkozott az [origo]-nak: "Nagyszerű eredmény ez a siker Pécsett, nagyon hosszú ideje nem sikerült magyar csapatnak nyernie a bajnok otthonában. Külön emeli a győzelem fontosságát, hogy egy olyan együttest győztünk le, amely az Euroliga erősebbnek mondott, másik csoportjából került be a legjobb nyolc közé, ezért ez a találkozó külön kihívást jelentett nekünk. Nem elhanyagolható a győzelem lélektani vonatkozása."

- Melyek a mérkőzés szakmai tanulságai?
- Például az, hogy a második félidőben nyolcpontos hátrányból is képesek voltunk fordítani. Valamint az, hogy irányítónk, Iveta Bielikova többé-kevésbé képes volt megfékezni a Pécs szívét és eszét, Iványi Dalmát.

- Melyik az igazi Sopron, amelyik két hét leforgása alatt otthon kikapott a Diósgyőrtől, vagy amelyik győzött Szolnokon és Pécsett?
- Tudja, utólag már azt mondom, hogy jól jött a Diósgyőrtől elszenvedett hidegzuhany, mert kizökkentette apátiájából a csapatot. Legfontosabb feladatom az, hogy stabilizáljam ennek a fiatal csapatnak a formáját.

- Kiket emelne ki a Sopronból vasárnapi játéka alapján?
- Bielikovát már említettem, mellette - mint mindig - Kovacevic remekelt, de Zakaluzsnaja is sokat tett a sikerért 16 lepattanójával és a döntő kosár megszerzésével.

- Mondja csak, a napokban leigazolt litván Streimikyte csak az Euroliga-negyeddöntőben játszik, vagy a bajnokságban is?
- Jurgitát csak a nemzetközi kupameccsekre szerződtettük.

Rátgéber László, a Pécs edzője kissé rezignáltan fogadta csapata vereségét: "Inkább csalódott vagyok, mint dühös. Olyan pocsékul játszottunk, hogy egy jó csapat - és most nem a Sopront akarom ezzel megsérteni - 25 ponttal megvert volna bennünket ezen az estén."

- Miért volt ilyen rossz a Pécs?
- Elvesztettük egyetlen igazán klasszis centerünket, az amerikai Chantelle Andersont, Branzova, Boiko és Keller pedig sérülten játszott. Nem tudok minőségi edzésmunkát végezni az együttessel, annyi a sérültem.

- Az ön számára milyen tanulsággal szolgált ez a meccs?
- Azzal, hogy veszedelmesen vékony a választóvonal egy esetleges Euroliga Final Fourba kerülés és a magyar bajnoki cím elvesztése között. Elég egy-két sérülés, és minden elveszhet.

- Az Anderson helyére hozott fehérorosz Kresz mikor játszhat?
- A jövő héten már igen, addigra elintézzük a leigazolását. Még egy apróság: Sopronban fiatal csapatról beszélnek, melyben a 38 éves Bielikova, a 33 éves Vesel, a 32 éves Streimikyte, továbbá az egyaránt 30 éves Seres és Kovacevic alkotja a gerincet. 0,9 év van a Pécs és a Sopron keretének átlagéletkora között...

Ch. Gáll András

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK