Vágólapra másolva!
A MiZo-Pécsi VSK nőikosárlabda-csapata már ott van az Euroliga április 16-18. között megrendezendő négyes döntőjében, s csütörtök este megduplázódhat a Final Four magyar résztvevőinek száma, ha az Euroleasing-Orsi legyőzi a legutóbbi három kiírásban döntőig jutott francia USVO csapatát Valenciennes-ben, a 20.30 órakor kezdődő összecsapáson. És miért ne győzhetné le? Natalia Hejkova, a soproniak tapasztalt edzőnője szerint a kezdeti 80/20 százalékos esélymegoszlás fifty-fiftyre javult.

"A múlt pénteki, 69-65-ös győzelmet, mellyel kiharcoltuk a harmadik meccs lehetőségét a franciák ellen, edzői pályafutásom egyik legnagyobb sikereként értékelem" - emlékezett Natalia Hejkova, a soproniak szakvezetője, aki csapatával együtt szerdán reggel utazik el Valenciennes-be.

"A másiknak azt tartom, amikor 1993-ban egy tinicsapattal először jutottunk be az Euroliga Final Fourba a Ruzomberokkal, abból a gárdából Bielikova most is itt játszik Sopronban...És bár való igaz, hogy a kezdő ötöst öt rutinos idegenlégiós alkotja, a fiatal magyarok - Vajda, Horváth, Szlimák - nélkül semmire sem mennénk. Hol egyikük, hol másikuk kap kulcsszerepet az éppen soron következő összecsapáson. A pár napja érkezett litván Jurgita Streimikyte külön szám.

A 32 éves magasbedobó csodálatosan beilleszkedett a csapatba, s bár a dobószázaléka még nem az igazi, lepattanózásban, védekezésben extraklasszis teljesítményt nyújt. A dolog pikantériája: Jurgita az 1995-ös négyes döntőben még éppen az USVO csapatát erősítette, és együtt játszott Audrey Sauret-val, a franciák mostani csapatkapitányával. Akinek március 1-jén, az Aix-en-Provence elleni bajnokin kifordult a bokája, ellenünk egyik meccsen sem léphetett pályára, de csütörtökre valószínűleg felgyógyul."

A tapasztalt - és a rózsahegyiekkel két alkalommal is Euroliga-aranyérmet szerző - edzőnő, sajátos módon, nem is annyira a múlt pénteki soproni sikert, mint inkább a múlt keddi első mérkőzés eredményét érezte áttörés értékűnek: azt, amikor Valenciennes-ben viszonylag szoros mérkőzésen csak 80-68-ra kapott ki az Orsi a földrész - papíron - legerősebb alakulatától.

"Akkor megéreztük, hogy bárkinek egyenlő ellenfelei tudunk lenni. Én komolyan gondoltam, hogy Sopronban győzhetünk a visszavágón, s most is komolyan gondolom, hogy van esélyünk a Valenciennes-i harmadik meccsen Laurent Buffard edző csapatával szemben."

Azon csapat ellen, amely az elmúlt három szezonban mindannyiszor bejutott az Euroliga nagydöntőjébe - nem csak a Final Fourba, hanem az első kettő közé!

A 20.30 órakor kezdődő találkozót a Sport 1 élőben közvetíti.