Vágólapra másolva!
A FIBA Europe müncheni székhelyén kedd reggel óta égnek a telefonvonalak, de kontinensünk kosárlabdaéletének irányítói legfeljebb csütörtökön tudnak választ adni arra, hogy hol rendezik április 16-18. között a női Euroliga négyes döntőjét, a Final Fourt. A késlekedés oka: a két amerikai sztárját, DeLisha Miltont és Yolanda Griffitht hamis grúz útlevéllel szerepeltető Jekatyerinburgot kizárták a sorozatból, ám az oroszok fellebbeztek, s az európai szövetség jogi szakértői még mindig törik a fejüket a válaszon.

"Az oroszok minden követ megmozgatnak, váltig állítják, semmilyen törvénytelenséget nem követtek el. Csütörtök délelőttnél korábban nem várható döntés. Persze logikus a kérdés, hogy mi lesz akkor, ha helyt adunk az oroszok fellebbezésének. Abban az esetben le kell játszani a Brno-Jekatyerinburg párharcot, amely akár három mérkőzést is jelenthet, s mivel nyilván mind a csehek, mind az oroszok pályáznának a négyes döntő megrendezésére, addig nem lehet határozni a helyszínről, amíg nincs eredmény. Erről azonban teljesen felesleges elmélkedni, hiszen még el sem fogadtuk az oroszok fellebbezését" - nyilatkozta az [origo] érdeklődésére Joanna Sutherland, a FIBA Europe skót referense.

Tény és való, hogy az orosz-izraeli kettős állampolgárságú Sabtaj Kalmanovics elnökölte Jekatyerinburg nem adja olcsón a bőrét. Kalmanovics - akit a nyolcvanas években Izrael állam elleni ipari kémkedés miatt több évre bebörtönöztek - mindent elkövet, hogy ne töröljék el a föld színéről dollármilliókkal megalapozott kosárlabda-birodalmát.

A PAP lengyel hírügynökség keddi értesülése szerint a fellebbviteli bizottság csaknem 10 órán át hallgatta az orosz Jekatyerinburg és a cseh Brno képviselőinek érveit. "Az oroszok el akarják érni a döntés és a 75 ezer eurós bírság megsemmisítését" - jelentette ki Marek Palus, a lengyel szövetség elnöke, aki egyben a FIBA Europe jogi bizottságának a vezetője.

A nemzetközi szövetség európai szekciója (FIBA Europe) a héten dönt a nőikosárlabda-Euroliga április 16. és 18. között sorra kerülő négyes döntőjének házigazdájáról. A PVSK-n kívül még a lengyel Gdynia és a francia Valenciennes harcolta ki a részvételt a négyes döntőben.

Ch. Gáll András