Vágólapra másolva!
Két lengyelországi győzelemmel kezdte hat mérkőzésből álló európai körútját az Egyesült Államok olimpiai és világbajnok nőikosárlabda-válogatottja. Az amerikaiak kedden és szerdán Brnóban az Eb-ezüstérmes cseh válogatottal csapnak össze, majd szombaton 18 órakor Pécsett a MiZo-Pécsi VSK, vasárnap 19 órai kezdettel a Népligetben a magyar válogatottal mérkőznek meg.

Van Chancellor edző lányai előbb szombaton Starograd Gdanskiban a lengyel válogatottat verték 81-62-re , majd vasárnap este ugyanott az Euroliga pécsi (április 16-18.) négyes döntőjébe jutott Lotos VBW Clima együttesét győzték le 86-64-re.

A szombati győzelem hőse a kétszeres olimpiai bajnok (Atlanta, Sydney) Sheryl Swoopes (Houston Comets) volt 20 pontjával, az élete első válogatottságát ünneplő Tangela Smith (Sacramento Monarchs) 18 pontot szerzett, valamennyit a második félidőben. Swoopes egyébként csütörtökön lép krisztusi korba, már hazánkban tölti be a 33-at. A lengyeleknél a 214 centis Margo Dydek 15, Agnieszka Bibrzycka 19 pontot szerzett.

Vasárnap délután a Gdynia volt az ellenfél, ahol az amerikaiak egyik legjobbja, Katie Smith (Minnesota Lynx) másfél évet profiskodott a közelmúltban. Ezen a meccsen hat amerikai kosaras dobott legalább tíz pontot, a legjobb 21 pontjával a houstoni Tina Thompson volt, Swoopes és Tangela Smith 12-12, Katie Smith 11, Sue Bird és Tamika Catchings 10-10 pontig jutott. A Gdyniában Dydek volt a legeredményesebb 13 pontjával.

Az amerikaiaknál hiányzik a majdani olimpiai csapatból a személyes okok miatt otthon maradt center Lisa Leslie, a február 22-én keresztszalag-szakadást szenvedett jekatyerinburgi "grúz" DeLisha Milton-Jones és az irányító Dawn Staley (Charlotte Sting) is, aki vezetőedzőként a Temple egyetem csapatát dirigálja. Az előzetesen megadott kerethez képest az is változás, hogy a világ legjobb irányítójának tartott Nikki Teasley (L. A. Sparks) sem tart az együttessel.

a Team USA hazánkba tartó kerete:
Shannon Johnson, Sheryl Swoopes, Tina Thompson, Katie Smith, Ruth Riley, Sue Bird, Tamika Catchings, Swin Cash, Tari Phillips, Tangela Smith, Michelle Snow.

Ch. Gáll András