Vágólapra másolva!
Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar jégkorong történetének legizgalmasabb, s talán legfontosabb két hete előtt áll a felnőtt válogatott. Jövő hétfőtől Oslóban a divízió I-es világbajnokságon próbál szerencsét a szlovák Dusan Kapusta irányította nemzeti együttes, majd 20-án, kedden - egy nappal a hazaérkezés után - az A csoportos vb-re készülő, címvédő kanadai válogatottal mérkőznek meg a mieink a Budapest Sportarénában.

Ebből az alkalomból tartottak csütörtökön sajtóértekezletet a Magyar Jégkorong Szövetség vezetői - Studniczky Ferenc elnök, Kovács Zoltán főtitkár és Dusan Kapusta szövetségi kapitány, aki a közelmúltbeli bajnoki döntőig főállásban a Dunaújváros csapatát edzette.

Kapusta 22 játékost nevezett a viadalra. Gondot jelent, hogy Szuper Levente nem tarthat a többiekkel, mert tengerentúli klubjával, a Peoria Rivermennel érdekelt a rájátszásban. Távollétében Budai Krisztián, a bajnok székesfehérvári Alba Volán FeVita kapusa először jut meghatározó szerephez világbajnokságon. A Svédországban légióskodó Vas János is kimarad, mert hosszú sérülése után még nem került megfelelő formába.

A magyarok hétfőn a britekkel, majd kedden a belgákkal csatáznak. Ezután jön a neheze: csütörtökön a feljutásra áhítozó hazaiak, majd másnap az olimpiai negyedik fehéroroszok ellen kell jégre lépniük. Vasárnap a "mumus" hollandok következnek. A vb-ről az első helyezett jut fel a világelitbe, míg az utolsó, hatodik a divízió II-ben folytatja.

A torna után nincs pihenő, hiszen április 20-án az "évtized mérkőzése" jön a vb-címvédő, sztárokkal felálló Kanada ellen, amely a csehországi világbajnokságra készül Budapesten április 17-től az Astra-Zeneca csarnokban. A kanadaiak 21-én utaznak tovább Prágába, az A csoportos vb helyszínére.

A Joel Quenneville edző irányította kanadai válogatott hat, Európában profiskodó hokissal egészült ki, így most az alábbi 21 játékos alkotja:
kapusok:
Jean-Sebastien Giguere (Anaheim Mighty Ducks), Roberto Luongo (Florida Panthers), Marc Denis (Columbus Blue Jackets)
hátvédek:
Jay Bouwmeester (Florida Panthers), Willie Mitchell (Minnesota Wild), Eric Brewer (Edmonton Oilers), Derek Morris (Phoenix Coyotes), Nick Schultz (Minnesota Wild), Andy Sutton (Atlanta Thrashers), Darren Van Impe (Hamburg Freezers), Jamie Heward (Zürich)
csatárok:
Daniel Briére (Buffalo Sabres), Danny Heatley (Atlanta Thrashers), Rick Nash (Columbus Blue Jackets), Justin Williams (Carolina Hurricanes), Shawn Horcoff (Edmonton Oilers), Ryan Smyth (Edmonton Oilers), Jan Alston (Zürich), Mike Maneluk (HC Lugano), Glen Metropolit (Jokerit Helsinki), Mark Astley (HC Lugano).

A magyar csapat névsora:
kapusok: Budai, Halmosi
1. sor: Tőkési, Sille, Palkovics, Ocskay, Gröschl
2. sor: Horváth A., Tokaji, Peterdi, Ladányi, Vas M.
3. sor: Svasznek, Kangyal, Kovács Cs., Hofmann, Fodor
4. sor: Lencsés, Szélig, Csibi, Majoross, Borbás

A magyar csapat menetrendje:
hétfő: Nagy-Britannia, 16.00
kedd: Belgium, 12.30
csütörtök: Norvégia, 19.30
péntek: Fehéroroszország, 16.00
vasárnap: Hollandia, 16.00.