Vágólapra másolva!
Danny Heatley már 23 éves korára az NHL egyik legnagyszerűbb hokisa, az ötéves múltra visszatekintő Atlanta Thrashers történetében pedig - a The Hockey News szaklap értékelése szerint - a legjobb játékos. Miután a két olimpiai bajnok, Eric Brewer és Ryan Smyth, valamint az idei gólkirály Rick Nash csak Prágában, a közelgő világbajnokság színhelyén csatlakozik a kanadai válogatotthoz, a Budapestre érkezett kontingens alighanem leghíresebb csillaga a 190 centis, 97 kilós jobbszélső, aki a juharlevelesek délelőtti edzése után nyilatkozott az [origo]-nak.

- Még mindig nehezen tudom feldolgozni, hogy nem jutottunk be a playoffba, holott játékosaink tehetsége erre predesztinálta volna a Thrashers gárdáját - kezdte a beszélgetést a hatalmas termetű csatár, a 2001/2002-es évad legjobb újonca, a tavalyi All-Star mérkőzés MVP-je.

- Akkor miért véreztek el idő előtt?
- Nem tudom, januárig minden jól ment, akkor beleszaladtunk egy vesztő szériába, s minden elúszott.

- Talán ha nincs az őszi súlyos autóbalesete, és végig a csapat rendelkezésére áll...
- Igen, az nem ártott volna, de ha kérhetném, ne beszéljünk a karambolról, mert még mindig nem tudtam kiheverni lelkileg. (Tavaly szeptember 29-én a Heatley vezette Ferrari nekiment egy villanyoszlopnak, a kocsi utasa, Dan Snyder - Heatley atlantai játékostársa - életét vesztette, s a csatár is súlyosan megsérült, csaknem négy hónapra kidőlt a sorból - a szerk.)

- Mit szól a legfrissebb NHL playoff-eredményekhez, a Vancouver és a Boston meglepetésszerű kieséséhez?
- Nem igazán meglepetések ezek, a Canucks meggyengült Bertuzzi eltiltásával, nem beszélve arról, hogy az Iginla vezérelte Calgary jó kis csapattá erősödött. A Montreal pedig jelenleg jobb a Bostonnál.

- Ön szerint ki nyeri a Stanley-kupát?
- Na, ez az, amire még tippelni sem merek.

- Akkor játsszunk egy kicsit! Összeállítaná az NHL All-Star válogatottját?
- Miért ne? A kapus nálam Martin Brodeur, a két hátvéd Chris Pronger és Rob Blake, a három csatár Joe Sakic, Peter Forsberg és Jarome Iginla.

- Mire számít a közelgő prágai világbajnokságon?
- Arra, hogy megvédjük bajnoki címünket. Szerintem egy világbajnok csapatnak nem lehet más célja, mint az ismétlés. Minden más eredmény csalódást okozna.

- És a magyar válogatott ellen?
- Győzelmet, habár mondták, hogy februárban járt már itt egy kanadai válogatott, s az csak nagy nehezen tudott 5-4-re győzni.

- Hogy érzi magát Budapesten?
- Remekül, ez a világ egyik legszebb városa!

Ch. Gáll András

[origo]