Vágólapra másolva!

Tizenkét csapatosra bővülhet a nőikosár-élvonal

A törekvések szerint 12 csapattal indulna a 2004/2005-ös magyar nőikosárlabda-bajnokság, amelybe szeretne bekapcsolódni a szlovák bajnok RD Kosice is. Szombaton kilenc kosárcsapatunk kap ellenfelet a nemzetközi kupákban.

Ha a Kecskemét és a Monor elfogadható nevezést nyújt be, akkor a jelenlegi 10 helyett kettővel több együttes vehet részt az október 16-án rajtoló pontvadászatban. Ebben az esetben törölnék a támadások kereszttüzébe került középszakaszt, és az oda-visszavágók után rögtön a három győzelemig tartó negyeddöntő következne. Ha csak 11 gárda indul, akkor hetente egy szabadnapossal valósulna meg ez a lebonyolítási rend.

A női alszövetség ülésén szóba került, hogy a kassai csapat az NB I-ben szeretne szerepelni, ahogy az osztrák Hypo NÖ női kézilabdacsapata tette az elmúlt idényben. A szlovákok egyébként biztosan ellátogatnak az ősszel Magyarországra, mivel az Euroligában is érdekeltek.

A bajnoki mérkőzésekre benevezett 10 játékosból hatnak magyar állampolgárnak kell lennie, a négy légiósból pedig legfeljebb kettő lehet tengerentúli.

A nemzetközi kosáréletre is illik odafigyelni, szombaton ugyanis kilenc magyar csapatot sorsolnak ki Münchenben a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) által szervezett négy klubtornára.

A nőknél az idén először három hazai együttes indulhat az Euroligában: a bajnok MiZo-Pécsi VSK, az ezüstérmes Szolnoki MÁV-Coop SE és a harmadik Euroleasing-Orsi Sopron. A második számú, regionális rendszerben zajló Európa Kupának négy magyar résztvevője lesz: a Diósgyőri KSK, a BSE-ESMA, a Szeviép-Szeged és a Röhnisch-Foton Sopron.

Ami a férfiakat illeti, az Európa Ligába az NB I-ben diadalmaskodó Kaposvári KK nevezett, az Európa Kupa középső csoportjában pedig a bronzérmes Albacomp jelezte részvételét.

Az egyetlen "kakukktojás" a bajnoki negyedik Debreceni Vadkakasok, amely nem valamelyik FIBA-sorozatban, hanem a konkurens Európai Ligák Uniója által lebonyolított ULEB Kupában képviseli a magyar színeket.