Vágólapra másolva!
A nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legnagyszerűbb magyar vízilabdázója, az OSC és a Vasas színeiben 220 válogatottságig jutott Petőváry Zsolt tizenharmadik évadját játszotta Olaszországban. A negyvenedik életévét taposó bombázó az utóbbi években a Bogliascót erősítette, de 2003-ban és 2004-ben már az Arenzanót - Faragó Tamás egykori klubját - tartotta bent az A-2 osztályban. A legendás jobbkezes átlövő pár napja, a szezon befejeztével hazatért, méghozzá végleg, de a pólóval nem hagy fel: szívesen játszana még akár a magyar OB I-ben is.

Petőváry nemcsak hogy benntartotta az Arenzanót az A-2 tizenkét csapatos északi csoportjában, hanem 70 találatával - az Arenzano góljainak több mint egyharmadát szerezve - gólkirály lett.

"Azért szerződtettek, hogy elkerüljük a kiesést, és ez sikerült is. Rajtam kívül még egy légiós szerepelt az együttesünkben, egy bolgár center, bizonyos Pacsaliev, de ő csak 18 gólt dobott a szezon 22 meccsén. Ami engem illet, rendszerint végigjátszottam a négyszer kilenc percet - merthogy Olaszországban összesen nyolc perccel hosszabb egy mérkőzés, mint nálunk -, de nem volt gond az erőnléttel. Már a vállam sem fáj, két éve megoperálták, jobb, mint új korában" - meséli Petőváry.

Az A-2-ben januártól június közepéig tart a szezon. A második vonal a 16 csapatos A-1 liga "előszobája", két 12 tagú - északi és déli - csoporttal.

"Tizenhárom év elég volt, kezdetben Szicíliában pólóztam, utóbb északon, Liguriában, ami szerintem a világ legszebb tája. Arenzano például Genova elővárosa, miként Bogliasco, a korábbi állomáshelyem is. A családom - Kati, a feleségem, valamint Panni és Luca lányom - is mindig velem van ilyenkor, már mindnyájan tökéletesen beszélnek olaszul. Szívesen játszanék itthon is, nem érzem az évek múlását. Egyébként Olaszországban csak a második legidősebb légiós voltam, egykori klubtársam a Vasasból, a szlovák Roman Polacik 41 évesen még játszik a Canottieri Napoliban."

Petőváry idehaza a strandvízilabda-szövetség egyik vezetője, évek óta szervezi a bajnokságot barátjával, az ugyancsak sokszoros válogatott Ambrus Tamással. Idén a Gatorade a sorozat névadó szponzora - a korábbi években a strandpólót támogató Dreher kivonult -, és szombaton a balatonaligai Club Aliga yachtkikötőjében el is kezdődik a bajnokság. Utána Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten s végül Pécsett lesznek selejtezők, s a baranyai megyeszékhelyen rendezik a döntőt is három hét múlva.

Ch. Gáll András