Vágólapra másolva!
A sikeres, címvédést hozó athéni olimpia után egyhetes országjárásra indul október 3-tól a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely hét városban vív bemutató mérkőzést helyi csapatok ellen.

A sportágismertető-népszerűsítő célzattal életre hívott és Indesit vízilabda-roadshow elnevezéssel útjára indított eseményről a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondták, hogy először október első vasárnapján Szegeden száll vízbe Kemény Dénes szövetségi kapitány együttese, majd mindennap másutt játszanak Kiss Gergőék, sorrendben Szolnok, Hajdúszoboszló, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, végül pedig - október 10-én - Eger lesz a színhely (a kezdési időpont egységesen 18 óra).

A pólós "vándorcirkusz" a kezdetet jelentheti annak a szövetség által felkarolt ötletnek a megvalósításában, hogy Magyarország-szerte terjedjen el még jobban a sikersportág, s ott is legyen számottevő vízilabdaélet, ahol jelenleg "csak" az uszoda van meg, az érdemi póló azonban - egyelőre - még hiányzik.

"Regionális fejlesztési programról van szó" - magyarázta Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. "Egyelőre négy ilyen helyszín van a kiválasztottak között, ahol a meglevő modern uszodára épülő póló gyökeret verhet, s komoly sportági központtá erősödhet: Balatonfűzfő - itt már általános iskolai tantárgy is a vízilabda-oktatás -, aztán Szombathely, Hódmezővásárhely és Szentes."

A válogatott országjárása nagyot lendíthet ezen a folyamaton, arról nem beszélve, hogy az olimpiai bajnokokat élőben amúgy is ritkán láthatja a póló iránt érdeklődők széles tömege.

"Igyekszünk jól felkészülni a napi meccsekre, bár nehéz lesz a megszokott színvonalat hozni, hiszen Athén után a pihenő került előtérbe, de most már, közvetlenül az új kupa- és bajnoki idény előtt ideje ráhangolódnunk ismét a játékra" - mondta a sajtótájékoztatón a Sydney után a görög fővárosban is ötkarikás aranyérmes társulat alapembere, Kiss Gergely, nem mellesleg a bajnoki címvédő Domino-Honvéd kiválósága.

A Kemény-csapat "búcsúfellépése" amúgy nem véletlenül került Egerbe: a válogatott október 9-i vízbe szállásának napján rendezik ugyanis a hevesi fővárosban a férfi Magyar Kupa elődöntőit, másnap pedig - már alighanem a saját klubcsapataikat erősítő olimpiai bajnokok közreműködésével - a kupafinálét. Már amennyiben persze az esélyes együttesek - így a Domino-BHSE, az Eger vagy a Vasas - "roadshow-zó" sztárjaik nélkül is eljutnak a döntőig...