Vágólapra másolva!
Rendkívül távol került a jövő évi szerbiai Európa-bajnokságtól a magyar férfikosárlabda-válogatott, miután Zsoldos András csapata a középdöntő-sorozat utolsó összecsapásán 77-70-es vereséget szenvedett az ukrán válogatott vendégeként. Cziglerék most már csak akkor kvalifikálhatják magukat a kontinensviadalra, ha megnyerik a jövő évi, kilenccsapatos, kétfordulós pótselejtezőt.

Férfikosárlabda Eb-középdöntő, 6. forduló:
Ukrajna - Magyarország 77-70 (19-16, 25-15, 16-22, 17-17)
Juzsnij, 1500 néző
a magyar pontszerzők: Németh 16, Czigler 16, Simon 11, Kálmán, Sitku 8-8, Fodor, Kámán 5-5, Góbi 1

A mérkőzésnek helyt adó juzsniji sportcsarnok egyáltalán nem elékeztetett holmi oroszlánbarlangra: a csillogó-villogó létesítményben legfeljebb, ha félháznyi ukrán szurkoló szemlélődött csendesen.

I. negyed
A feldobást követően a magyar válogatott hozta el a labdát, és rögtön az első támadásból Czigler révén megszerezte a vezetést.

A hazaiak fordítottak, azonban nagy rohanást követően Németh 3+1-es kombinációjával visszavette a vezetést a Zsoldos András csapata, majd a sokat hibázó ukránokat leindítva hatpontos előnyre tett szert, amire a hazaiak azonnal időkéréssel reagáltak.

A megbeszélés jót tett a kék-sárgáknak, és Simonék hosszú gólcsendjét kihasználva ismét előnyhöz jutottak.

II. negyed
Nagy iramban kezdődött a második tíz perc, azonban sajnos a hazaiak kapták el jobban a fonalat, és pillanatok alatt elhúztak hét ponttal.

Zsoldos András kevergette a kártyákat - Góbi és Kámán is lehetőséget kapott -, azonban a palánk alatti védekezésben a magyar centerek nem bírtak a Liscsukkal, így lassan ugyan, de hízott az ukrán előny.

A magyar válogatott támadásban rendkívül esetlegesen játszott, védekezésünket pedig szétzilálták az egyre jobban felpörgő hazaiak, így egyre nagyobbra nőtt a különbség a két csapat között. Azt, hogy nem dőlt el a mérkőzés az első félidőben, gyakorlatilag Németh Istvánnak köszönhettük, aki időnkét betalált a hárompontos vonalon kívülről, így a nagyszünetig belátható távolságon belül maradt a magyar válogatott.

III. negyed
Nagy palánk alatti csatával kezdődött a harmadik negyed, az ukránok egyre-másra szedték a támadó lepattanókat a magyar tábla alatt, ennek ellenére - mivel a hazaiak is sokat hibáztak - Sitku és Németh pontjaival araszolt felfelé a magyar csapat.

A negyed derekára három ponra csökkent a különbség, azonban a vezetést nem tudta átvenni Zsoldos András együttese. Mindkét csapat sokat hibázott, a mindent eldöntő utolsó tíz percre pedig hétpontos ukrán előnnyel fordultak a csapatok.

IV. negyed
Alacsony szerkezetű csapattal - csak Sitku volt bent a magas emberek közül - folytatta a magyar csapat, és Simon triplájával ismét öt ponton belülre került.

Hiába zárkózott fel a vendégcsapat két pontra, egy rövidzárlatot követően ismét ellépett egy kicsit a házigazda, és a rendkívül izgalmas végjátékban végül hét ponttal győzni tudott.

Összegzés
Megint nem sikerült. A magyar válogatott sorsdöntő mérkőzésre utazott Juzsnijba, azonban nem tudta megvalósítani a győzelemre vonatkozó tervét, így már csak a pótselejtező végső győzelme jelentheti a reményt az Eb-részvételre.

Az ukránok elleni összecsapáson meg voltak a lehetőségei a magyar csapatnak, azonban a sorsdöntő szituációkban rendre megremegett a játékosok keze. Az ukrán válogatott sem játszott meggyőzően, azonban a két sokat hibázó csapat közül ők rontottak kevesebbet, így győzelmük megérdemeltnek mondható.

A magyar válogatott támadásban nem tudta azt nyújtani, amit Zsoldos András megálmodott, a sokszor egyéni megoldásokra kényszerülő játékosok közül egyedül Németh István hozta azt a teljesítményt, amelyet megszokhattunk tőle.

A nemzeti csapat védekezése sem működött úgy, mint a két csapat kaposvári randevúján: döbbenetes volt látni, hogy az ukránok gyakorlatilag tetszés szerint szedték a támadólepattanókat a vendégpalánk alatt.

Mindent egybevetve megérdemelten nyerték a szombati összecsapást a hazaiak, a csoportjában végül két győzelemmel és négy vereséggel a harmadik helyen végző magyar válogatott pedig mind a juzsniji meccsen, mind a selejtezősorozat egészében csalódást okozott.

[origo]