Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség hivatalosan hétfőn és kedden látogatja meg Békéscsabát és Zalaegerszeget, ahol a felújított városi sportcsarnokokat tekinti meg. Az apropó nem más, mint a decemberi női kézilabda Európa-bajnokság, ennek függvényében immáron a harmadik ellenőrző bejárást ejtik meg az illetékesek. A hírek szerint Békéscsabán már alig lehet jegyet kapni a csoportmérkőzésekre.

Dánia, Németország, Románia és Svédország nőikézilabda-válogatottjai a C csoportban, Békéscsabán lépnek majd pályára a decemberi Európa-bajnokságon, s ha hinni lehet a híreknek, szinte minden összecsapást telt ház előtt játsszák majd a csapatok.

Bár az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) hivatalos verdiktje szerint a csoportban szereplő gárdák szövetségi számára a jegyek 10-10 százalékát biztosítani kell, a maradék tikett is minden bizonnyal gazdára talál.

"Bár sejtettük, hogy nem kell várnunk decemberig az összes jegy elfogyásáig, az mégis meglepetés számunkra is, hogy egy heti árusítást követően a jegyek mintegy kétharmada gazdára talált. A helyi eladás igazán lenyűgöző, ma már alig akad ülőhely, inkább az állóhelyi részre kapható belépő" - nyilatkozta Szigeti Csaba helyszínigazgató a Keleten.hu-nak.

Szigeti elmondta, a sportcsarnok felújítása a tervek szerint halad. A küzdőtér kiszélesítése már megtörtént, ami fontos, az a fűtés- és a világításkorszerűsítés, az eredményjelző kiegészítése, a székek beszámozása, az Európa-bajnokság megrendezéséhez szükséges irodák kialakítása, valamint a televíziós állások kiépítése.

A csarnok főpróbáját november 18-án tartják, amikor a 15-étől Békéscsabán edzőtáborozó magyar válogatott, este 17.45 órai kezdettel Ukrajna ellen lép pályára. A két válogatott egy nappal később, Gyulán (15.00) ismét megmérkőzik majd egymással.

Norvég győzelemmel fejeződöttbe a németországi Négy Nemzet Tornája elnevezésű nőikézilabda-viadal, amelyen négy, Eb-résztvevő válogatott lépett pályára. A skandináv együttes először a hatgólos Hilmo vezérletével 29-26-ra verte a megfiatalodott világbajnok Franciaországot, majd szombaton nagy csatában, 26-25-re múlta felül a házigazda csapatot.

Az utolsó játéknapon Oroszország következett, amelyben Kurepta hat, Turey pedig öt találatig jutott, ám a norvégok pazar játékkal, 36-28-ra nyertek. A legeredményesebb játékos, Hórsaker hatszor volt eredményes, Nyberg, Aamodt, Hammerseng, illetve Blanco öt-öt gólt szerzett.

A torna második helyén a három sérült játékosát is nélkülöző Németország végzett, Oroszország a harmadik, míg Franciaország nyeretlenül az utolsó lett.

"Azért sikerült nyernünk, mert a csapatban több jó játékos nyújtott kimagasló teljesítményt. Ám ez a győzelem nem jelenti azt, hogy kiemelkedő esélyesként várhatjuk a magyarországi Európa-bajnokságot" - nyilatkozta Marit Breivik, a norvég válogatott szövetségi kapitánya.

"Az olimpia óta először játszottunk tétmérkőzéseket, ráadásul teljesen új csapattal. Fiatal játékosaimnak még sokat kell dolgozni ahhoz, hogy a rutinos kézisekkel kiegészülve eredményesek legyenek. Három vereségünk ellenére biztos vagyok abban, ez a csapat is sikeres lesz majd. Hosszú távra tervezünk, munkánknak a 2007-es vébére és a pekingi olimpiára kell beérnie" - vélte Olivier Krumbholz, a franciák trénere.

eredmények
október 22., péntek
Franciaország - Norvégia 26-29 (11-18)
Németország - Oroszország 28-24 (16-12)

október 23., szombat
Oroszország - Franciaország 31-28 (12-16)
Németország - Norvégia 25-26 (15-14)

október 24., vasárnap
Oroszország - Norvégia 28-36 (14-18)
Németország - Franciaország 26-24 (11-14)

a torna végeredménye:
1. Norvégia 6 pont
2. Németország 4
3. Oroszország 2
4. Franciaország 0.

Kulcsemberét veszítette a német nőikézi-csapat/sport/csapat/kezilabda/20041020elbucsuztak.html?pIdx=1