Vágólapra másolva!
Kedra Holland-Corn olyan kosárlabdázó, aki - nyilván nem sértődnek meg ezen a BSE vezetői - komolyabb csapatokhoz szokott. Például a Detroit Shock együtteséhez, amellyel 2003-ban WNBA-bajnoki címet szerzett, vagy olyan euroligás gárdákhoz, mint a spanyol Ros Casares Valencia, az Universidad Barcelona vagy a francia Aix-en-Provence - ahol az elmúlt négy szezont töltötte, természetesen a WNBA-ben végigjátszott nyarakat leszámítva. A 29 éves, 173 centis, 60 kilós hátvéd azonban most a Városmajorban kosarazik, s ha már ez a munkahelye, akkor vasárnap az évad eddigi legvaskosabb meglepetéséhez segítette a budaiakat: az Euroliga-induló, bajnoki ezüstérmes Szolnok 81-80-as legyőzéséhez.

Holland-Corn - aki a Georgia University hallgatójaként végzett 1997-ben, majd utána két szezont az ABL-ben játszott a San Jose Lasersnél, mielőtt a Sacramento Monarchs (1999-2002), a Detroit Shock (2003), majd a Houston Comets (2004) kosárlabdázója lett volna - vasárnap 34 pontot, 11 gólpasszt és 8 labdaszerzést jegyzett. 2,2 másodperccel a lefújás előtt, 80-79-es szolnoki vezetésnél pedig jeges nyugalommal értékesítette a győzelmet jelentő két büntetőt.

"Húsz éve kosárlabdázom, ez a foglalkozásom, a hivatásom, persze, hogy bíztam önmagamban, amikor odaálltam a két, sorsdöntő büntetőhöz. Végtére is azért kapom a fizetésem, hogy bedobjam az ilyen büntetőket" - mondta a meccs másnapján a houstoni születésű kosaras.

- Hogy érzi magát Budapesten?
- Köszönöm, jól, s annak külön örülök, hogy jó az idő, késik a tél. Színvonalas a kosárlabda, a magyar liga, jó csapat a BSE, úgy hogy elégedett vagyok.

- Miért pont a BSE-t választotta újabb állomáshelyéül?
- Ennek prózai az oka: férjem a General Electric munkatársaként Budapesten kapott munkát. S mivel a BSE a legjobb budapesti kosárlabdacsapat, logikus volt, hogy ide szerződjek. Habár önmagam ügynöke vagyok, Oded Avni izraeli közvetítő segítségemre volt abban, hogy a BSE-hez kerüljek.

- Eddig nem igazán remekelt a csapat, főleg a Szeged elleni hazai vereség volt váratlan.
- Nézze, idő kell, mire összeérünk. De most már bizakodó vagyok. Habár a hét végén Pécsre utazunk, jól ismerem azt a csapatot az Euroligából, fel kell kötnünk a gatyát.

- Hol színvonalasabb a kosárlabda: a WNBA-ben vagy Európában?
- Bármennyire is sokat fejlődött az európai kosárlabda, azért még a WNBA-ben.

* * *

Déri Csaba, a BSE edzője hétfőn kicsit később ébredt a szokásosnál. "Talán érthető, hogy a barátaimmal egy kicsit megünnepeltük ezt a bravúros 81-80-at" - mondta a tréner.

- A Szolnok eddig veretlen volt, és még erősebbnek tűnt, mint az elmúlt szezonban, amikor pedig Magyar Kupát nyert és ezüstérmes lett a bajnokságban. Szóval, a bravúr kétségtelen...
- Kedra és a szerb Perovic eddig is igen jól kosarazott, csak valahogy a magyar játékosaink, Kosjár, Hagara, Andó, Varga Rita és Horváth Zsuzsa nem nőttek fel melléjük. Most viszont szinte mindenki hozzátette a magáét.

- Lehet végre Budapestnek komoly csapata annyi év után?
- Lehet, de ahhoz még legalább egy légióst kellene igazolnunk. Úgy tűnik, ez most sikerülni is fog. A hét végén Pécsre utazunk, utána viszont olyan meccsek következnek, amelyeket kötelező lesz megnyerni. Megjegyzem, a soproni és a diósgyőri mérkőzésünk is szoros volt, komoly erőbedobásra kényszerítettük klasszis ellenfeleinket.

Ch. Gáll András