Vágólapra másolva!
Szerdán megkezdődik a nőikosárlabda-Euroliga 2004/2005-ös idénye, amelynek a sorozat történetében először három magyar résztvevője lesz: a MiZo-Pécsi VSK, az MKB-Euroleasing Sopron és az újonc Szolnoki MÁV-Coop SE.

A kétszeres bronzérmes és az áprilisi négyes döntőnek otthont adott pécsiek szabadnaposak a nyitókörben, ugyanis az új rendszerben a három hetes csoportból egy-egy csapat mindig pihenhet. Rátgéber László együttese - amely csak jövő csütörtökön száll harcba - a magyarok közül talán a legkönnyebb beosztást kapta, s a 2003-as bajnok Jekatyerinburg visszalépése után egyedül a háromszoros győztes francia Bourges jelenthet számára komolyabb akadályt.

A legutóbb a negyeddöntőben elvérző, a hétvégén szegedi győzelemmel "hangoló" soproniak a nyáron leigazolták Lucie Blahuskovát, aki vezéregyénisége volt a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett cseh válogatottnak, ráadásul a torna legértékesebb kosarasa lett.

Új szerzemény a szerb-montenegrói Ivana Matovic is, akit hazája bajnokságában két éve a legjobbnak választottak. Első ellenfelük az Európa Kupát tavasszal elhódító orosz BZ Szankt-Petyerburg lesz, s a bérletes törzsszurkolók plusz egy főt ingyen bevihetnek a 18 órakor kezdődő találkozóra.

A legjobbak között az idén bemutatkozó Szolnok - amely az isztambuli EK-fináléban a szentpéterváriakkal szemben maradt alul - Franciaországban vág neki a 12 fordulós alapszakasznak. A vasárnap a BSE-csarnokban vereséget szenvedett Tisza-partiak 20 órától Tarbes-ban lépnek pályára, a házigazdák 1996-ban - még Balogh Judit vezérletével - elhódították az azóta megszűnt Ronchetti-kupát, legutóbb viszont csak harmadikok lettek a bajnokságban.

az idény beosztása
A csoport
MKB-EUROLEASING SOPRON
US Valenciennes (francia)
BZ Szankt-Petyerburg (orosz)
Gambrinus Brno (cseh)
Lietuvos Vilnius (litván)
Kozacska Zaporizsja (ukrán)
Wisla Kraków (lengyel)

B csoport
MIZO-PÉCSI VSK
CJM Bourges (francia)
CSZKA Moszkva (orosz)
RC Valencia (spanyol)
Delta Kosice (szlovák)
Sporting Athens (görög)
Loko Trutnov (cseh)

C csoport
SZOLNOKI MÁV-COOP SE
GB Tarbes (francia)
SGAU Szamara (orosz)
VBW Gdynia (lengyel)
LB Parma (olasz)
Vojvodina (szerb-montenegrói)
Namur (belga).

(MTI)