Vágólapra másolva!
A Domino-Honvéd együttese nyerte a férfi vízilabdázók európai Szuperkupáját, miután Kovács István csapata a Komjádi uszodában fordulatos összecsapáson 10-9-re verte a spanyol CN Barcelonát.

Szuperkupa-döntő:
Domino-Honvéd - CN Barcelona 10-9 (2-0, 4-3, 1-4, 3-2)
gól:
Kiss G. 4, Benedek 2, Szívós, Kovács O., Vári, Biros 1-1, illetve R. Perrone, F. Perrone 3-3, Perez 2, Molina 1
emberelőny: 7/2, illetve 7/1
négyméteres: 3/2, illetve 0/0

Gálaestnek indult, aztán váratlanul szoros lett az összecsapás, végül a világ legjobb vízilabdázója, Kiss Gergely góljaival megnyerte a Domino-BHSE a Szuperkupát, az Euroliga győztesének és a LEN-kupa védőjének (jelen esetben a spanyol CN Barcelona) először 1975-ben kiírt találkozóját. Az ezúttal hat olimpiai bajnokkal vízbe szálló magyar gárda 10-9-re győzött, és ezzel teljesítette a bajnoki aranyéremből, a Bajnokok Ligája-trófeából és a Szuperkupából álló mesterhármast.

Egy gombostűt sem lehetett leejteni szombaton délután a Komjádi uszodában, amikor fél négykor megkezdődött a kupadöntő, a monstre program fénypontja. A katalánok az athéni hatodik helyezett spanyol válogatott három tagjával - Iván Pérez, Inaki Aguilar, Guillermo Molina - soraikban szálltak vízbe, de egy darabig olybá tűnt, mintha felnőtt férfiak játszanának serdületlen gyerekekkel. Szívós laza íveléssel nyitotta meg a gólok sorát, Benedek négyméteresből növelte az előnyt. A második negyedben Kovács Olivér húzta be előnyben Benedek centerezését, és ebben az időszakban már-már kínosan feszengtünk a nézőtéren, hiszen a vendégeknek még az is gondot okozott, hogy egyáltalán ellőjék a labdát támadásban, nemhogy gólt szerezzenek.

Ricardo Perrone törte meg a jeget a 9. percben, de Biros pazar megúszás végén, Kiss Gergő pedig bombagóllal 5-1-re módosította az állást. Pérez svédcsavarja jelezte: azért a spanyolok is tudnak pólózni, habár a hatalmas termetű, fekete center Havannában látta meg a napvilágot.

A félidő mindenesetre 6-3-as magyar vezetéssel zárult, s eztán - a biztos előny tudatában - Kovács István edző az olimpiai bajnok kapus, Gergely István helyére Kovács Zoltánt küldte be, hadd védjen ő is.

Hát, "Gólya" nem nagyon védett, szinte minden spanyol lövésből gól lett, s a két Perrone fivér - egyaránt három-három találatig jutva - a 25. percre megfordította az állást (9-10).

Közben Biros két ziccert és egy négyméterest is hibázott, s az Aranysapka tulajdonosának, a világ legjobbjának megválasztott Kiss Gergelynek kellett a csapat segítségére sietnie. Előbb kiegyenlített, majd egy leúszás után rövidsarkos lövéssel a győzelmet is megszerezte (10-9). Gergő ugyanúgy négy gólt szerzett, mint az athéni olimpiai döntőben, s ugyanúgy a mezőny legjobbjának, ha úgy tetszik, MVP-nek bizonyult.

Az Aranysapkát a meccs utáni ünnepség keretében kapta meg a remek pólós, miként a csapattól hat év után búcsúzó veteránt, a 34 éves Sugár Sándort is megajándékozták. A közönség ajándéka pedig egy szórakoztató sportdélután volt.

Kovács István vezetőedző: "Lazán indult a meccs, aztán kellemetlenül szoros lett. Sajnos, Kovács Zoli nem nagyon védett, ennek ellenére nem merült fel bennem, hogy Gergelyt visszacseréljem. Messze vagyunk még csúcsformánktól, Kiss Gergő például tegnap is államvizsgázott Szegeden, a jogi karon, ennek tükrében még értékesebb a négy gólja."

Szívós Márton, az első gól szerzője: "A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Aztán meglehet, kissé lazábban vettük a játékot, feljöttek a spanyolok, s a hajrában nagyon meg kellett szenvednünk a sikerért. Az ősz nekünk mindig döcögős, aztán tavaszra belejövünk."

Sugár Sándor: "Hat év után búcsúzom a csapattól, négy bajnoki cím, egy Magyar Kupa, egy Euroliga, s most már egy Szuperkupa e hat év termése. Gyönyörű időszak volt, most még legalább egy évet levezetek a másodosztályú Pécs csapatában. Szeretném, ha felkerülnénk az OB I-be."

Ch. Gáll András