Vágólapra másolva!
Három felkészülési torna előtt áll a francia nőikézilabda-válogatott, amely régi szakvezetővel, Olivier Krumbholzcal, de megfiatalított csapattal érkezik majd a december 9-én kezdődő, magyarországi Európa-bajnokságra. Az együttes egyik legrutinosabb tagja, Isabelle Wendling szerint a hazai pálya miatt Kiss Szilárd tanítványai számítanak az aranyérem fő várományosának.

- Három szoros vereség, ez volt a felkészülés első állomásának, a németországi Négy Nemzet Kupájának mérlege. Milyen benyomásokat tett önre az újjáépülő válogatott? - kérdezte a Handzone a francia szövetségi kapitányt, Olivier Krumbholzot.
- Elégedett voltam a látottakkal, a csapat jól dolgozott, bátran játszott s ami még fontosabb, élvezte a kézilabdát. Norvégia ellen volt a legkeményebb, de 11 gólos hátrányból sikerült végül mínusz háromra felkapaszkodni (29-26). Oroszország és Németország ellen azért kaptunk ki 31-28-ra, illetve 26-24-re, mert elfáradtunk abban, hogy állandóan futottunk az eredmény után.

- Mindent el tudott végezni a csapat, amit csak szeretett volna?
- Igen, és a játékosaimról is sok mindent megtudtam, többnyire pozitív dolgokat. Nagyon elégedett voltam a fiatalok, Bordenave, Signaté, Legenty, Akoa és Beaudoin játékával.

- Két új kapussal készül az Európa-bajnokságra, ejtene egy-két szót Stella Joseph-Mathieu és Maylis Bordenave teljesítményéről?
- Stella már évek óta bizonyított, többször volt a keretben, kombinatív, jó képességű kapus. Ugyanezt mondhatom el Maylisról is, aki a jövő nagy ígérete, de egyelőre látszik, a másodosztályban nyújtott teljesítménye nem elég a válogatottban. Időre van szüksége. Persze, jobbak lesznek ők, ha összeáll a védekezés, a visszatér a csapatba Leila (Lejeune), Raphaëlle (Tervel) és Véro (Pecqueux-Rolland).

- Akkor az Európa-bajnokságon még nincs konkrét cél?
- Nincsenek kitűzött nagy céljaink, csak jussunk tovább a csoportból. Tanítványaimnak még sokat kell tanulnia, fokozatosan kell eljutni újra az elmúlt évek szintjére. Miután mindent elölről kezdünk, nem kérünk lehetetlent. Gyorsan nem lehet sikert elérni, eljött az az idő, amikor a vereségekből ismét tanulni kell.

A francia Eb-keret
Ami a keretet illeti, az már biztos, hogy a három felkészülési torna közül az első kettőn, a dániai E-Boks Challenge-en, és a norvégiai Möbelringen-kupán Raphaëlle Tervel nem vehet részt, őt Delphine Guehl helyettesíti, de kérdéses Paule Baudoin szereplése is.
kapusok: Stella Joseph-Mathieu (Merignac), Maylis Bordenave (Bordes), Wendy Obein (Fleury les Aubrais)
mezőnyjátékosok: Mariama Signate, Paule Baudouin, Sophie Herbrecht (mind Le Havre), Estelle Vogein, Isabelle Wendling, Nina Kanto, Christine Vanparys-Torres, Delphine Guehl (mind Metz), Véronique Pecqueux-Rolland, Stéphanie Fiossonangaye, Raphaëlle Tervel (mind Besancon), Leila Lejeune (FCK), Marie Vautherot (Begles), Sabrina Legenty (Mios), Lydie Revil (Lyon).

- Franciaország a csoportküzdelmek során a házigazda magyarok mellett Ausztriával és Fehéroroszországgal meccsel. Mit gondol, melyik együttes végez az utolsó helyen, a búcsúzik idejekorán a kontinensviadaltól?
- Magyarország élvezi a hazai pálya előnyét, nagyon nehéz lesz ellenük játszanunk, hiszen a legutóbbi két fiaskóért, a vb-döntőért és az olimpiai vereségért bizonyára revánsot szeretnének venni. Hogy ki lesz a negyedik? Szerintem Fehéroroszország.

- Kié lesz az aranyérem?
- A közönség által támogatott Magyarországé, de Norvégia vagy Dánia is odaérhet az első helyre.

- Milyen esélyei vannak Franciaországnak?
- Lehetséges, hogy elcsípünk egy jó helyezést, de nyerni nagyon nehéz lenne. Az biztos, én az Európa-bajnokság után befejezem a válogatottbeli szereplést, klubomban, Metzben talán még egy szezont lehúzok.

a francia válogatott programja
E-Boks Challenge, Dánia (november 17-22.)
november 19.
17.30:
Franciaország - Németország
19.30: Dánia - Szerbia-Montenegró

november 20.
14.15:
Szerbia-Montenegró - Franciaország
16.15: Dánia - Németország

november 21.
14.15:
Németország - Szerbia-Montenegró
16.15: Dánia - Franciaország

Möbelringen-kupa, Norvégia (november 22-29.)
november 24.
18.30:
Franciaország - Oroszország (Lokken Verk)
18.30: Norvégia - Horvátország (Steinkjer)

november 25.
19.00:
Horvátország - Franciaország (Hell)
20.00: Oroszország - Norvégia (Bodö)

november 27.
14.00:
Horvátország - Oroszország (Trondheim)
16.15: Franciaország - Norvégia

november 28.
döntő, helyosztók

Tournoi de Paris Ile de Franciaország, Párizs (december 2-6.)
december 3.
18.30:
Norvégia - Hollandia
20.30: Franciaország - Spanyolország

december 4.
14.30:
Norvégia - Spanyolország
16.30: Franciaország - Hollandia

december 5.
14.30:
Spanyolország - Hollandia
16.30: Franciaország - Norvégia.