Vágólapra másolva!
Elszenvedte első vereségét a nőikosárlabda-Euroligában a legutóbb bronzérmes MiZo-Pécsi VSK, amely a 3. fordulóban hét ponttal alulmaradt az orosz Dinamo Moszkva vendégeként. A Szolnoki MÁV-Coop SE  Szamarában szenvedett sima vereséget, az MKB-Euroleasing Sopron viszont hazai pályán megverte az ukrán Zaporizzsját.

Euroliga, A csoport:
MKB-Euroleasing Sopron - Zaporizzsja (ukrán) 89-77 (26-16, 18-15, 24-25, 21-21)
pontszerzők: Kovacevic 23, Matovic 18/3, Vajda 16/6, Blahuskova 13, Horváth 9, Borovickova 8/6, Honti 2, illetve Piszmennyik 20/6, Fenyko 15/6, Aljoskina 14, Zserzserunova 12, Kiricsenko 12, Ljaskova 4

A hatszoros ukrán bajnokot - amely 1998 után tért vissza idén az Euroligába - alaposan meglepte a soproniak viharos kezdése, a hazaiak a válogatott Vajda vezetésével csakhamar tízpontos előnyre tettek szert. Az egy hete Vilniusban kikapó, a hétvégén pedig a szintén euroligás Szolnokot legázoló házigazdák a Kovacevic-Blahuskova kettős révén biztosan tartották előnyüket, így a nagyszünetben 44-31-et mutatott az eredményjelző.

Térfélcsere után a remekül lepattanózó vendégeknél négyen is 10 dobott pont fölé kerültek, s a harmadik játékrészt minimális különbséggel ők nyerték meg. A záró 10 percben Natalia Hejkova együttese - melyben Kovacevic a mezőny legjobbjává lépett elő - már csak a különbség tartására törekedett, ezzel együtt megérdemelt és szép sikert aratott. A 2/1-es győzelmi mutatónál tartó Sopron egy hét múlva Brnóban lép pályára.

B csoport:
Dinamo Moszkva (orosz) - MiZo-Pécsi VSK 63-56 (21-15, 10-19, 16-7, 16-15)
legjobb dobók:
Vodopjanova 20/6, Sakirova 17/3, Baranova 9/3, Vodickova 7, Rahmatulina 6, Latiseva 4, illetve Hlede 14, Vilipic 11, Károlyi 11/9, Iványi 9/3, Béres 7, Branzova 2, Bojko 2

Az újonc - a tavalyi bajnok Jekatyerinburg helyett beugró - orosz gárda lendületes kezdését csak Károlyi triplái törték meg, így a nyitónegyed végén a kétszeres Euroliga-bronzérmes baranyaiak hétpontos hátrányba kerültek. A folytatásban a nyáron igazolt, WNBA-bajnok Hlede irányításával a PVSK 28-28-nál utolérte a nyaranta szintén a tengerentúlon profiskodó - és 20 perc alatt 11 lepattanót szedő - Baranovával felálló Dinamót, sőt, a félidőben már 31-34 volt az állás.

Nagyszünet után fej fej mellett haladt a két csapat, egyik fél sem tudott 2-3 pontnál nagyobb előnyt kicsikarni. A fővárosiak csak a feltűnően sok megítélt büntetőnek köszönhetően vezettek 30 perc elteltével 47-41-re. A fantasztikusan küzdő Rátgéber-együttes 55-55-nél még befogta ellenfelét, de a hajrában ismét az oroszok akarata érvényesült. A nyitókörben szabadnapos, jövő csütörtökön Kassára látogató pécsiek ezzel 1/1-es mérlegnél tartanak a sorozatban.

C csoport:
SGAU Szamara (orosz) - Szolnoki MÁV-Coop SE 82-44

A kétszeres klub-világbajnok az első pillanattól fogva nyomasztó fölényben játszott, az Eb-aranyérmes orosz válogatottból a Pécsett is megfordult Sztyepanova, Korsztin és Scsegoljeva is pályára lépett, kiegészülve a címvédő Valenciennes-től érkezett francia Lawsonnal. A kétszer is a kontinens legjobbjává választott belga Wauters sérülés miatt hiányzott.

A hétvégén a litván Marcauskaitétól megvált - ezzel centerposzton meggyengült - szolnokiak nem tudták tartani a hazaiak által diktált iramot, így a félidőre már 20 pontos hátrányba kerültek. Fordulás után sem változott a játék képe, Tapodi Péter együttese nem volt egy súlycsoportban a mesés költségvetésű, sztárokkal teletűzdelt Szamarával, amely így fölényes győzelmet aratott.