Társoldalunk:

Ukrajna ellen debütál a magyar kézikapitány

2004.11.18. 10:59

Csütörtökön este, Ukrajna ellen játssza első Európa-bajnoki felkészülési mérkőzését a magyar nőikézilabda-válogatott, s Békéscsabán mutatkozik be új szövetségi kapitányként Kiss Szilárd is.

Húsz nappal a nőikézilabda-Eb rajtja előtt Békéscsabán lép először a nagyközönség elé a magyar válogatott, amely szerdán, nyílt edzés keretében már "bemutatkozott" a viharsarki közönségnek. A kerethez csatlakozott már Szrnka Horteniza is, a frankfurti átlövő azonban minden bizonnyal csak a pénteki, gyulai meccsen lép majd pályára,

Az ellenfél Ukrajna lesz, amely erős csapattal vág neki az Európa-bajnokságnak, legalábbis a helyi szövetség [origo]-hoz eljuttatott névsorából ez derül ki. A csapat gerincét a BL-selejtezőben a Győrt búcsúztató Motor Zaporizsja adja, ám ha hinni lehet a nevezési lisátnak, akkor a légiósok közül hárman érkeznek a Krim Ljubljanából, négyes a Kometal Szkopából, míg a Hypót Tetjana Sinkarenko képviseli.

A keretben van közelebbi ismerős is, a tavaly még Vácott, illetve a Vasasban szereplő kettős, Ganna Szjukalo (Krim), valamint Irina Csernova (Sassari) is ott lehet az Eb-n.

Hogy Békéscsabán is számít-e rájuk Leonyid Ratner szövetségi kapitány, az nagy kérdés, a hírek szerint ugyanis hiába kezdte meg a felkészülést az együttes, a légiósok kisebb pihenőt kaptak, így csak a jövő héten, a Turcsin-kupára állnak csatasorba.

Magyarország eddig 16 mérkőzést vívott Ukrajnával, 12 győzelem mellett négyszer kapott ki, sajnos utoljára éppen az olimpián (22-23). Előtte azonban akadtak sikerélmények: a horvátországi vébén a középdöntő utolsó összecsapásán sikerült 35-23-ra nyerni, de emlékezetes a négy évvel ezelőtti, romániai Eb-finálé is, amelyet hosszabbítás után 32-30-ra diadalmaskodtak meg Farkasék.

Rizevics nem épül fel

Sérülése olyan súlyos, hogy az Eb-re nem épül már fel Tatjana Rizevics, a  BNTU Minszk és a fehérorosz válogatott játékosa. Fehéroroszország a D csoportban a magyarok egyik ellenfele lesz.

az ukrán keret
kapusok: Larissza Zaszpa, Irina Goncsarova (mindkettő Motor), Natalija Boriszenko (Kometal Szkopje)
mezőnyjátékosok: Ljudmila Sevcsenko, Ganna Burmisztrova, Galina Markusevszka (mind Motor), Okszana Rajkel, Olena Radcsenko, Olena Cigica (mind Kometal Szkopje), Olena Jacsenko, Marina Verheljuk, Ganna Szjukalo (mind Krim), Natalija Ljapina (Szpartak), Irina Csernova (Sassari), Tetjana Sinkarenko (Hypo)

Csütörtökön, a mérkőzés kapcsán a kontinensbajnokság hivatalos rádiója, a Petőfi adó majdnem minden műsorát Békéscsabáról sugározza.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK