Vágólapra másolva!
A békéscsabai győzelem után 26-26-os döntetlent ért el a magyar nőikézilabda-válogatott Gyulán a második Ukrajna elleni felkészülési mérkőzésen. A csapat hétfőtől Zalaegerszegen folytatja a felkészülést.

eredmény, Eb-felkészülési nőikézilabda-mérkőzés
Magyarország - Ukrajna 26-26 (16-14)
Gyula, 2000 néző
v.: Hansen, Pettersen (norvégok)
gól: Radulovics 10/5, Pálffy 4, Kirsner 3, Kulcsár 3, Görbicz 2/2, Farkas Á 1, Kindl 1, Siti E. 1, Ferling 1, illetve Ljapina 7/2, Burmisztrova 5, Borogyina 4, Tatarenko 4, Boglascsuk 2, Sucka 2, Szokol 1, Valjusek 1
hetes: 10/7, illetve 3/2
kiállítás: 6, illetve 12 perc

A békéscsabai győzelem után tíz kilométerrel keletebbre "költözött" a magyar nőikézilabda-válogatott, amely pénteken, Gyulán lépett pályára Ukrajna ellen. Azt nem mondhatjuk, hogy Ukrajna legjobbjai ellen, a keleti együttes ugyanis a híreknek megfelelően pihentette még legjobbjait, a légiósok közül csupán a Vácból is jól ismert Ganna Szjukalo volt a keretben.

Kiss Szilárd szövetségi kapitány az első mérkőzést követően már jelezte, ezúttal másik szerkezetű csapatot küld pályára. Ennek megfelelően egy órával a mérkőzés kezdete előtt már a lelátón ült Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Balogh Beatrix, Nagy Ivett és Tóth Tímea, a csapatban helyet kapott viszont Farkas Ágnes, Szrnka Hortenzia, Kirsner Erika és Pálffy Zsuzsa.

A csapat nagyon dicsérte az eddigi közös munkát, Nagy Ivett szerint bizonyára furcsa lehet Kiss Szilárd stílusa azoknak, akik még nem dolgoztak vele, munkafegyelemben nem ismer kegyelmet, mégis nagyon jó ember és jó edző.

A 15 órai kezdés ellenére már ebéd után szállingózni kezdtek az emberek, akik Pazar hangulatot varázsoltak a kisvárosi csarnokba - a hangrobbanás főleg Radulovics és Görbicz bemutatásakor tört ki.

Jól kezdett a csapat, Radulovics és Pálffy gyorsan két góllal köszönt be, 3-3-nál Boglascsuk egyenlített, az ötödik percben mégis 5-3-as eredményt mutatott az eredményjelző. Érdekességként hatott a védekezés: a hatosfal tengelyében ugyanis Farkas mellett Szrnka védekezett, irányítóposzton pedig Siti Eszter kezdett.

Radulovics első hetesét elhibázta, a másodikat már nem, Pálffy ejtett két gólt (9-5), ám Farkas kiállítását jól használta ki a vendégcsapat, s feljött 9-8-ra. Kiss Szilárd nem lehetett elégedett maradéktalanul a védekezéssel, érkezett Kindl középre, a 20. percre állandósult a kétgólos előny.

Sőt, Burmisztrova és Sucka kiállítása miatt kettős előnyben kezdhettük a hajrá tízpercet, ám a csinos Szokol így is betalált (14-12). Kindl első támadásából a bal pipába ragasztotta a labdát, Leonyir Ratner pedig egy perccel a vége előtt időt kért, a félidő így is 16-14-es magyar előnnyel zárult.

Őrült rohanással kezdődött a második játékrész, Ratner mester hajtotta tanítványait (Davaj, davaj! - hallatszott a kispadról), kérésének Borogyina, majd Tatarenko góllal tett eleget (16-16). Szerencsére csak ideiglenes fellángolásnak bizonyult mindez, Radulovics büntetőből Siti Eszter átlövésből, Kirsner pedig gyors indításból hárommal válaszolt (19-16).

A 41. percben a szürkébben játszó Görbicz hetesből lőtte első gólját, támadószempontból Farkas sem élete meccsét vívta, őt Ferling váltotta, a kapuban viszont ezúttal bejött a váltás, Sirina remekelt (még egy Sugár-féle levegőben úszós robinzonádot is bemutatott), ezzel együtt 21-21-nél ismét iksz lett az eredmény.

Az ukránoknál csak Ljapina játszott elfogadhatóan (ugyan egyik hetesét Sirina megfogta) a találkozón jobb- és balszélen egyaránt feltűnt, sőt, átlövésből, betörésből is eredményes volt. Egy hétperces gólcsendet Borogyina távoli bombája tört meg, Ám az egygólos magyar vezetés és a döntetlen eredmény váltakozásának bűvköréből nem sikerült kiszakadni.

Az utolsó három percet Görbicz emberelőnyös büntetője vezette be, ám Burmisztrova átlőtte a tornyosuló falat így is (25-25). Alig egészültek ki az ukránok Ferling első találatával ismét nálunk volt az előny, a maradék negyven másodpercre Ratner mester kért időt, s arcán a világ összes fájdalmával, heves gesztikulációval magyarázta el, mit is várna a pályán.

Az "eredmény" egy büntető lett, ezt Ljapina bevarrta, beállítva a 26-26-os végső állást.

Kiss Szilárd szövetségi kapitány: "Az első mérkőzéshez képest a hatosfalas védekezést gyakoroltuk, ez jól is működött sokáig, sajnos a végén összeomlottunk. Egy jó ukrán csapat ellen küzdöttünk, összességében elégedett vagyok a látottakkal."

Pincési László