Vágólapra másolva!
Az 1954-es torinói úszó Európa-bajnokságon a mieink 13 számból 12-ben érmet nyertek, összesen 8 aranyat gyűjtöttek be, s a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) az 50 éves évforduló alkalmával hétfőn a Régi Sípos étteremben köszöntötte az egykori remek sportembereket. Az összegyűltek az úszósport jövőjét nagyban segítő lépésről is értesülhettek, a pólósokat is támogató ING Biztosító Rt. a jövőben ugyanis a 2005-ös budapesti junior-, valamint az egy évvel később szintén a magyar fővárosban rendezendő felnőtt-Eb-re készülő MÚSZ-t - minimum - két évig szponzorálni fogja. A jelenlegi legsikeresebb magyar csapatsport, azaz a vízilabda szerelmeseinek is jutott egy jó hír, hiszen a Magyar Vízilabda Szövetség (MVSZ) képviselői szerint "informálisan" Budapestnek van a legnagyobb esélye arra, hogy a 2009-es világbajnokság házigazdája legyen.

Immár fél évszázada, hogy a mai napig is az egyik legeredményesebb és legnépszerűbb magyar egyéni sportban, azaz úszásban Magyarország világraszóló sikert ért el a torinói Európa-bajnokságon. A Régi Sípos Étteremben rendezett, jó kedélyű fogadáson csupa ismert arc készült a nagy "vizes" témájú összejövetelre, s a szövetségi elnökön, vezetőkön és a régmúlt nagy sztárjain kívül jelen volt többek között a megannyi ezüstöt nyert Güttler Károly (MÚSZ-alelnök kortársával, Darnyi Tamással egyetemben), no meg a pólós elnöki tisztre pályázó Dala Tamás is.

Az 1954-es éremhalmozók köszöntése előtt a Főpolgármesteri Hivatal sportügyosztályának vezetője, Szabó István kapott szót, aki elsősorban a 2009-es - esetleges - magyarországi úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és hosszútávúszó-világbajnokságról beszélt: "Az időrendet és a pályázatot megismertük, s a városvezetés legkésőbb decemberig kialakítja az álláspontját. A garanciákat és a szerződéstervezetet legkésőbb február 1-ig meg kell kapnia az európai szövetségnek, a FINA-nak, amely a 2005-ös júliusi montreali vízilabda-világbajkságon dönt a rendező kilétéről. Informálisan kijelenthetjük, hogy - a múlt heti lausanne-i meghallgatáson hallottak alapján - Budapest a kandidálók közül a legnagyobb esélyese a vb-rendezésnek."

Martin György, a honi pólós szövetség elnöke alátámasztotta s egyben kiegészítette a főosztályvezető szavait: "A FINA szerint - a nemzetközi vetésforgónak megfelelően - Európában 'kell' rendezni a 2009-es eseményt. Az észak-európai országok - megfelelő 'vizes' múlt híján - kevés eséllyel pályáznak, Athén nemrég olimpiát rendezett, így Moszkva és Budapest a két nagy esélyes, előbbi azonban a 2012-es olimpiára is beadja pályázatát." A világversenyre Budapest mellett egyébiránt további nyolc város - Athén, Dubai, Koppenhága, Moszkva, Párizs, Róma, Stockholm és Tokió - is kandidál.



A kezdeti nehézségek kapcsán Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök leszögezte: "könnyebb a világot megnyerni, mint a hazaiakat", majd - immáron optimistább hangvételben - hozzátette: a magyar úszósport rendkívül sokat köszönhet az elődöknek, az 50 évvel ezelőtti nyerteseknek.

Akik pedig elégedetten hallgathatták a beszámolókat, hiszen mindenképpen úgy tűnik, a magyar úszó- és vízilabdasport jó úton halad, s talán megismételhetők az 1954-es sikerek. Amikor is a mieink az olaszországi Európa-bajnokság 14 úszószámából egy kivételével mindegyikben dobogóra álltak, ráadásul a nyolc megnyert aranyból akár kilenc is lehetett volna, ha a 100 méteres hátúszásban Magyar László nem kap ki egy körömhosszal. Ettől függetlenül ilyen elsöprő sikert azóta sem arattak hazánkfiai. S amit szintén nem szabad elfeledni, e jeles évben a férfi pólósok sem voltak restek, hiszen ők is arannyal a nyakukban érkeztek haza a kontinensviadalról.