Vágólapra másolva!
Második hetéhez érkezett a magyar nőikézilabda-válogatott Európa-bajnoki felkészülése. Békéscsabai és gyulai napok után hétfőtől Zalaegerszegen készülnek Kiss Szilárd tanítványai, s csütörtökön, illetve pénteken a három kulcsemberét nélkülöző Szlovénia ellen lépnek majd pályára. Zalaegerszegen csendül fel először az Eb himnusza, amelyet Szikora Róbert énekel.

A Békés megyei első hét után nem panaszkodhat a zalaegerszegi szervezőkre sem a magyar nőikézilabda-válogatott, hiszen ideális körülmények között dolgozhatott. A csapat vasárnap óta tartózkodik a zalai megyeszékhelyen, s napi három edzéssel készül a Szlovénia elleni kéz összecsapásra.

A keretben annyi változás történt, hogy Pálffy Zsuzsanna helyett ezúttal Lovász Zsuzsanna kapott lehetőséget, de két játékos esetében sérülés, illetve kisebb betegség is közbeszólt. Olyannyira, hogy várhatóan a vállát fájlaló Tóth Tímea ki is hagyja a csütörtök-pénteki mérkőzéseket, de a mandulagyulladással bajlódó Nagy Ivett már játékra kész.

Ellenfelünk, Szlovénia nemzeti csapata is készül, s Moravska Toplicából érkezik a helyszínre, igaz, nem a legjobb összeállításában. Deja Doler esetében még mindig nem döntött az orvosi konzílium, a sérült kézilabdázó így egyelőre el sem utazik Magyarországra. Ugyancsak nem jöhet a két spanyol légiós, Silvana Ilic és Nadiza Plesko sem, a játékosokra ugyanis még bajnoki forduló vár a hét végén.

"Mindent elvégeztünk, amit akartunk, s erre a hétre terveztünk. Játszottunk edzőmérkőzést a Krim Ljubljanával, s nagyon jól éreztük magunkat. Most Zalaegerszegre utazunk, hogy a magyarokkal megmérkőzzünk, s felmérjük, hol tartunk. Ráadásul feltérképezzük a csarnokot, az Eb csoportmeccseit ugyanis ott játsszuk majd" - nyilatkozta a szlovén Vecer című lapnak Robert Begus szövetségi kapitány.

A szakvezető elmondta, reményi szerint Doler szerepléséről napokon belül megszületik a döntés, de utazó 16-os keretét majd csak a két, Ausztria elleni, december 3-4-én lejátszott meccs után jelöli ki. "Nagyon szeretnénk az Eb-n jól szerepelni, úgy gondolom, sikeresen felkészülünk" - vélte Begus.

Érdekesség, a szlovének ellen még soha sem veszített a magyar válogatott, eddig nyolc győzelem és egy döntetlen a mérleg. Legutóbb, a horvátországi világbajnokság csáktornyai csoportjában 38-25-re győzött együttesünk.

Zalaegerszegen egyébként bemutatkozik az Európa-bajnokság hivatalos dala is, amelyet az R-GO frontembere, Szikora Róbert énekel.

"Az volt a cél, hogy a közönség és a csapat együtt énekelhesse az Eb himnuszát. És természetesen az is, hogy bátran kiállhassunk Európa elé az angol változattal. "Bízom benne, hogy megnyerik a lányok az Eb-t. De ha csak harmadik vagy nyolcadik helyen végeznek, akkor is ugyanúgy fogom szeretni őket" - mondta Szikora Róbert az Eb hivatalos honlapján.

A csütörtöki összecsapás 17.45-kor kezdődik, a pénteki, 15 órás meccset viszont zárt kapuk mögött játsszák.

Pincési László