Vágólapra másolva!
A hazai rendezésű nőikézilabda-Eb csoportkörének utolsó fordulójára került sor vasárnap. A magyar együttes Győrött a világbajnok Franciaország ellen lépett pályára, s magabiztosan, 32-23-ra nyert. A mérkőzés hőse a kiválóan védő Pálinger Katalin, illetve a hétgólos Görbicz Anita volt.

Pincési László helyszíni tudósítása

Európa-bajnokság, D csoport, 3. mérkőzés:
Magyarország - Franciaország 32-23 (14-12)
Győr, Egyetem Csarnok, 3000 néző
v.: Hansen, Pettersen (norvégok)
gól: Görbicz 7/4, Radulovics 6, Kulcsár 4, Nagy I. 4, Balogh 3, Pigniczki 2, Tóth T. 2, Ferling 2, Kindl 1, Siti E. 1, illetve Lejeune 9/3, Legenty 4, Tervel 2, Herbrecht 2, Pecqueux-Rolland 2, Baudouin 2, Wendling 1, Signate 1
hetes: 5/4, illetve 6/3
kiállítás: 8, illetve 8 perc

Határozottan fejlődőképesnek bizonyult a győri közönség, amely a kezdés előtt félórával már komoly létszámmal vonult fel az Egyetemi Csarnok lelátóján. Igaz, a franciák elleni, eredetileg csoportdöntőnek tervezett összecsapásra már hetekkel ezelőtt elfogytak a jegyek, bár még vasárnap is akadt pár próbálkozó a pénztárnál.

A csapatok bevonulását fergeteges hangzavar fogadta, végre először megtapasztalhatta mindenki, milyen a magyaros szurkolás. A csapatból ezúttal Szűcs Gabriella mellett Lovász Zsuzsanna maradt ki.

Kimaradó Nagy-ziccerrel kezdődött az összecsapás, ám ezt Pálinger duplán is jóvátette, hiszen először Lejeune hetesét, majd Pecqueux Rolland szólóját védte. Három és fél perc után megtört a góliszony, Balogh révén Magyarország szerzett vezetést, ezt Tervel egyenlítette ki. A nyitott védekezés működött ugyan, ám a franciák is valami hasonlóval kísérleteztek. Lejeune árnyékként követte Radulovicsot, Pecqueux Rolland zavaróval próbálta semlegesíteni az irányítókat.

4-2-re meg is lépett a vendégcsapat, Tervel kiállításával viszont végre magára maradt Radulovics, aki meg is szerezte első akciógóljait. Kindl találatával a 14. percre ismét visszajött az előny (5-4). Sőt, Signate büntetését is sikerült kihasználni, s meglépni 9-6-ra. Lejeune ugyan harmadik francia nekifutásra végre megadásra késztette Pálingert büntetőből, de mivel a magyar ziccerek továbbra is kihasználatlanul maradtak, örülni kellett a 14-12-es félidei előnynek is.

Lendületesen kezdte a második játékrészt együttesünk, előbb Görbicz álompasszát váltotta gólra Nagy, majd Pigniczki lerohanásból volt eredményes, Görbicz pedig két hetest és egy akciógólt is szerzett (19-12). Az 5-0-s rohanást Olivier Krumbholz egy időkéréssel állította meg, ennek ellenére Wendling révén csak nyolc és fél perc elteltével született meg az első gall találat. Felszabadult a csapat, jött néhány csere, s bár akadtak hullámvölgyek, Görbicz negyedik találatával 23-16-ra módosult az állás.

A hajrá már örömjátékot hozott, Pálinger remekül védett, Görbicz hibái ellenére vezéregyénisége volt a csapatnak, amely 29-19-nél már tizet tett közé. A vége 32-23 lett, a csapat százszázalékos teljesítménnyel jutott a debreceni középdöntőbe, ahol kedden négy pontról várhatja a folytatást.

[origo]